Два нови космически апарата се отправиха към Меркурий

2
590

От космодрума във Френска Гвинея стартира новата мисия BepiColombo до Меркурий. Това е съвместен проект на Европа и Япония, бюджетът на който достигна $2 милиарда. В мисията участват два космически апарата, които ще се намират в орбита около Меркурий в продължение на една година или две години, ако мисията бъде удължена. Полетът до Меркурий ще е с продължителност 7 години.

Космическите апарати бяха изведени в космоса от ракетата носител Arianespace Ariane 5. Те трябва да достигнат Меркурий през месец декември 2025 година. По време на полета ще бъдат направени най-точните измервания на орбитите на Земята и Меркурий.

Меркурий не е толкова далече от Земята, но космическите сонди трябва да направят една обиколка около Земята, две около Венера и още шест около Меркурий. Тези сложни маневри са необходими за да се избегне значителното гравитационно влияние на Слънцето и да се достигне стабилна орбита около Меркурий.

При достигане на планетата, BepiColombo ще се раздели на два компонента – европейски и японски. Те ще изследват всички аспекти на планетата – от дълбочината на ядрото до състава на атмосферата.

И двете орбитални устройства са покрити с термоустойчиви слоеве, които трябва да защитят сондите от температурата, достигаща около 350 градуса по Целзий.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
МирославAxOx Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Похарчени 2 милиарда, но за какво?!
Просто да достигнат планета която е толкова враждебна, че нищо не може да просъществува .. дори и космически апарат ще корозира или разтопи за кратко време там.

Мирослав
Мирослав

Това не е вярно! Около Меркурий и в момента има сателит – „Messenger“. Температурата също не е точна (350°),тя варира от под минус 170°, до над 420°.