Два филма за Google на фестивала Sundance

1
20

Както вече се убедихме, технологиите продължават с пълна сила да вдъхновяват киното. Поредното потвърждение на тази тенденция идва от фестивала на независимото кино Sundance, който бе открит в Парк Сити, щата Юта. Два от филмите в програмата на фестивала разказват за Google и по-специално за негативното му влияние върху нашата безопасност в Мрежата.

Първият филм се нарича Google and the World Brain и е документален. Под звуците на драматична музика сякаш излязла от трилър се разказва за известния случай със сканирането на книги, който докара на интернет гиганта безброй съдебни дела по цял свят. Вторият филм се нарича Terms and Conditions May Apply и разказва за опасността от събирането на личните ни данни като цяло. В частност филмът разглежда Google и по-специално случаят, в който компанията, поддавайки се на влиянието на рекламодателите, премахна определени изречения от полицата си за неприкосновеност, в които пишеше, че анонимността на потребителите ще е гарантирана освен ако доброволно не се откажат от нея.

Вторият филм бе излъчен в рамките на фестивала Slamdance, който е малко по-странична инициатива към Sundance. Общото между двете продукции е отрицателната им гледна точка. Google, от своя страна, не са пожелали да заемат позиция и да участват в нито един от двата филма. И накрая, и двата филма ни напомнят отново за болезнената истина, а именно, че, както се казва в трейлъра на втория филм, „всичко, което е било дигитализирано престава да бъде лично, и това е ужасно.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари