13.9 C
София

Две години по-късно – Джулиан Асанж и какво предстои за създателя на WikiLeaks?

Най-четени

Любослав Лозанов
Любослав Лозанов е част от Калдата от 2013 година насам. Завършил "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски", той съчетава афинитета към спорта и технологиите с професионалното си поприще.


Заключен в малък апартамент в централната част на Лондон. Това е единствената причина Джулиан Асанж – създателят на скандалния сайт WikiLeaks, все още да не е в затвора. Разбира се, Асанж е силно търсен и желан и в съда в Лондон, но за момента неговият малък апартамент в столицата на Великобритания се намира де факто на еквадорска територия.

В днешния ден се навършват точно 2 години от популярната реч на създателя на WikiLeaks, която той изнесе от балкона на своя апартамент в еквадорското посолство в Лондон. По тази причина Асанж отново повтори този свой ритуал, но като цяло и неговата реч не се различаваше значително от тези от предходните години.

Австралиецът отново заяви, че „скоро“ ще напусне посолството, въпреки че часове по-късно говорителка Кристин Храфънсън сподели, че интернет-активистът ще стори това, само ако му бъде осигурен свободен път извън страната. Истината обаче е, че нищо особено не се е променило за тези две години и Асанж е все толкова желана личност в съдилищата в няколко държави.

Всеизвестен факт е, че ако напусне посолството на Еквадор в Лондон, създателят на WikiLeaks първо ще бъде екстрадиран в Швеция, където да отговаря по обвинения за сексуален тормоз от 2010 г. Едва след това той ще бъде изпратен и към Съединените американски щати, където пък ще отговаря за изнасянето и разкриването на секретни военни документи. Припомняме, че Асанж бе човекът, който през 2010 г. в своя сайт WikiLeaks публикува секретни военни документи във връзка с бойните действия на САЩ в Афганистан и Ирак. По тази причина в американската държава той ще отговаря по обвинения за шпионаж.

След като избяга от САЩ, Асанж бе арестуван във Великобритания, но пуснат на свобода до издаване на крайното решение по делото. Именно в това време интернет-активистът потърси убежище в посолството на Еквадор. И въпреки че законите за екстрадация на Острова се промениха в последните 2 години, то делото на Асанж не е приключило. На първо време той ще трябва да отговаря пред британските власти заради това, че е нарушил гаранцията си.

Любопитното в случая е, че въпреки че се намира в посолството на Еквадор, ако Асанж напусне своят апартамент, той може да бъде арестуван. Причината се крие в това, че практически южноамериканската държава разполага с приземния етаж на сграда, както и с апартаментите на по-горните етажи, но не и с коридорите, които ги свързват. Неслучайно въпросните коридори дори са охранявани от британски полицаи и в момента, в който Асанж напусне своят апартамент, те имат всяко право да го арестуват.

Британските властимащи уточниха, че все още не са получили официално искане за екстрадация на хакера от американските власти, но е ясно, че ако Асанж бъде арестуван и изпратен в Швеция, то впоследствие ще трябва да се изправи и пред американското правосъдие. Самият интернет-активист призна, че се страхува от вероятността да получи смъртна присъда в САЩ.

Опциите на Асанж в този заплетен лабиринт са няколко, но все малко вероятни. Една от тях е еквадорското правителство да се обърне към Международния съд в Хага, за да помоли за свободно преминаване на хакера и неговото безпроблемно напускане на посолството. От друга страна пък правителството на Великобритания по всяко време може да отнеме статута на посолство на мястото, на което се подвизава Асанж, и да арестува създателя на WikiLeaks. От британското правителство обаче уверяват, че това няма да се случи.

И така 24 месеца по-късно ситуацията на практика е същата. Асанж ще остане в посолството на Еквадор в Лондон, а британските власти ще продължават зорко да охраняват и следят сградата с надеждата австралиецът рано или късно сам да реши да се предаде.

Единствената промяна след две години е в стойността на похарчените средства от страна на Великобритания, която денонощно продължава да охранява еквадорското посолство. Задача, която до момента се смята, че е струвала близо 11,7 милиона долара на британските данъкоплатци.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини