fbpx
0.8 C
София

Двупосочното зареждане ще е ключово за популярността на електрическите автомобили

Най-четени

Интелигентното двупосочно зареждане може да бъде ключът към предотвратяването на чести прекъсвания на електрозахранването и рязко повишаване на цените на енергията в бъдеще, когато милиони електромобили ще се включват в електропреносната мрежа, за да се зареждат.

През следващото десетилетие се очаква да бъдат закупени десетки милиони електрически превозни средства. Пред правителствата и автомобилната индустрия стои един огромен въпрос: Може ли енергийната мрежа да се справи със значително увеличеното натоварване?

„Ако едновременно включите всички тези превозни средства, това ще пренатовари мрежата“, казва Робърт Стокър, сътрудник по енергийно консултиране в базираната в Бостън компания за консултантски услуги Charles River Associates. Интелигентното двупосочно зареждане може да предотврати бъдеще, белязано от чести прекъсвания на електрозахранването и рязко повишаване на цените на енергията, казва Стокър.

През септември изследователи от Charles River Associates и базираната в Германия Hubject Consulting публикуват изследване, в което се твърди, че двупосочната технология за зареждане от превозно средство към мрежата (V2G) ще бъде от решаващо значение за популярността на електромобилите и за предотвратяване на най-лошите енергийни сценарии при рязко нарастване на търсенето на зареждане на електромобили.

Mindblowing. Електроавтомобилите стават част от енергийната мрежа

Накратко, интелигентното зареждане от превозно средство към мрежата позволява на електричеството да тече в двете посоки – от мрежата към превозното средство и обратно. Ако достатъчно превозни средства се включат към система за зареждане V2G, това може значително да намали натоварването на мрежата, тъй като самите превозни средства могат да осигурят допълнителни енергийни доставки в часовете пик, когато натоварването на мрежата е най-високо.

Стотици, хиляди или милиони електрически превозни средства могат да бъдат „координирани да участват в работата на мрежата и пазарите на енергия“, като трета страна комбинира енергията от батериите на електрическите превозни средства и други източници извън мрежата във „виртуални електроцентрали“, които могат да доставят или търгуват с енергия, пишат авторите на изследването.

„От решаващо значение е, че вече не е необходим моментът „еврика“ от технологична гледна точка“, каза Глунц. „Това вече работи. Както всяка технология, тя трябва да се усъвършенства, но това ще стане с времето и с мащаба на ползване.“

Количеството енергия, което ще е необходимо за зареждане на милиони батерии на електромобили в бъдеще, е огромно

„В най-натоварените часове на годината една площадка за бързо зареждане на магистрала може да изисква същото количество електроенергия като футболен стадион или дори малък град. Това търсене ще идва не само от пътнически автомобили, но и от електрически камиони и тежкотоварни превозни средства от обществените и частните автопаркове“, се казва в неотдавнашно проучване на изискванията за зареждане по магистралите, проведено от компанията за комунални услуги National Grid.

„За щастие, много магистрали се припокриват с преносната мрежа и тя може да бъде използвана, за да се достави енергията, от която ще се нуждаят превозните средства. Изграждането на тези високоволтови връзки и модернизацията им може да отнеме години, поради което е важно да се предприемат действия още сега“.

Подготовката на мрежата за зареждане на електромобили е проблем, който автомобилните производители осъзнават много добре. General Motors например стартира GM Energy през октомври. Тя включва линиите Ultium Home и Ultium Commercial на GM. И двете ще предлагат продукти и услуги, които позволяват двупосочно зареждане.

Porsche и Tesla са сред автомобилните производители, които наскоро стартираха пилотни проекти за двупосочно зареждане

Междувременно Ford предложи на пазара възможността електрическият пикап F-150 Lightning да захранва дома в случай на спиране на тока. Технологията V2G има потенциала да открие нови източници на приходи за производителите на автомобили, тъй като те стават все по-свързани с електрическата мрежа, каза Гланц.

„Би било чудесно, ако производителите на автомобили осъзнаят, че всъщност могат да добавят още една екстра към своя продукт, още един повод за употреба“, каза Глюнц. От решаващо значение ще бъде също така да се привлекат потребителите, вероятно чрез компенсация за това, че техните батерии на електромобили предават енергия към мрежата в пиковите часове. „Това може да се разглежда като почти неудобство, но е важно да успеем да повлияем на поведението им и да ги образоваме така, че те наистина да могат да печелят доста значителни суми от цялата тази технология V2G“, каза Стокър.

Частен енергиен мениджмънт

Потребителите биха могли да позволят на своите автомобили да реагират на „сигнали за намаляване на потреблението“ или да се изключат от мрежата по време на пиковите часове и в замяна да се възползват от по-евтина енергия в непиковите часове. Те биха могли също така да получават пряко заплащане за това, че превозното им средство връща енергия обратно в мрежата в периоди на недостиг на енергия.

Те биха могли да печелят стотици или дори хиляди долари през годината, но енергийните компании и автомобилната индустрия ще трябва да ги информират за тези ползи, казва Стокър. „Трябва да измислим начин да уведомим потребителите, че енергийният пазар е нещо, в което могат реално да участват“.

Двупосочно зареждане в стандартното оборудване

Ако индустрията успее да направи това, зареждането с V2G може да се превърне в стандарт. В противен случай производителите вероятно ще се сблъскат с намесата на регулаторните органи, които ще изискат зарядните устройства и превозните средства да бъдат оборудвани с хардуер, позволяващ двупосочно зареждане. „Въпросът не е дали това ще се случи“, каза Глюнц. „Въпросът е дали това ще се случи заради регулаторите или заради свободния пазар и производителите на автомобили, които ще го добавят като част от стандартното оборудване.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини