fbpx
8.5 C
София

Девет решения за оптимизация на бавно SSD в Windows 10

В името на оптималната работа на вашето SSD устройство.

Най-четени

Дълго време стандартният хард диск беше централна част от конфигурацията на мнозина поради своя огромен капацитет за съхраняване на данни, както и ниска цена. С все по-голямата достъпност на SSD (или диск без движещи се части) обаче, парадигмата се променя в полза на по-високата скорост на четене на информация.

Накратко, SSD технологията се базира на флаш памет, която не изисква механично движение, а по-скоро разпределя интелигентно съхранената информация в презаписваеми чипове, с което идва и по-бързия достъп до нея.

След дългосрочна употреба е неизбежно да бъде отчетено забавяне при SSD, особено ако не се поддържа редовно. Следователно, деветте решения по-долу биха могли да ви помогнат да освежите устройството си за да работи оптимално.

Активирайте командата TRIM

TRIM командата има съществено значение в поддръжката на SSD, затова едно от първите неща, които трябва да предприемете е да проверите дали е активна. Това става след като:

  1. Въведете в търсачката на Windows cmd (command prompt).

2. Отворете Command Prompt като администратор.

3. Въведете fsutil behavior query DisableDeleteNotify и натиснете Enter.

TRIM команда

4. В резултат на това ако получите 0, то това означава, че TRIM е в действие. Ако обаче стойността е 1, преминете към следващата стъпка.

5. Въведете fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 за да активирате командата

Оптимизирайте драйверите

С идването на Windows 10, Microsoft добавиха опция Optimize Drivers, която задвижва TRIM командата на вашия SSD. За да проверите дали Windows оптимизира вашето устройство, направете следното:

  1. Въведете в търсачката на Windows Defragment and Optimize Drivers.

2. Натиснете Windows Defragment and Optimize Drivers.

3. След това маркирайте вашия SSD и натиснете бутона Optimize.

Проверете дали AHCI е активен

AHCI играе важна роля при поддръжката на висока производителност за вашия SSD и в случай на неактивност, могат да се появят внезапни сривове; дори и в краен случай да се сблъскате с небезизвестния син екран.

За да направите проверка дали всичко е в норма, първо:

1. Отворете Device Manager.

2. Разгънете меню IDE ATA / ATAPI Controllers.

Ако видите в менюто AHCI Controller, игнорирайте следващите стъпки. Ако обаче виждате само ATA и IDE, то най-вероятно AHCI е деактивиран на вашия компютър.

AHCI device manager

В такъв случай, за да активирате AHCI е нужно да направите някои корекции в регистрите. Тук е много важно да вметна, че се крият известни рискове при неправилното изпълнение на стъпките, което може да доведе до срив на системата ви. Затова, ако не сте достатъчно уверени да продължите напред, по-добре пропуснете тази стъпка!

  1. Като за начало, активирайте командата Run чрез Windows бутонът на вашата клавиатура + R. Другата алтернатива е като въведете в търсачката на Windows Run.

2. След като отворите Run, напишете regedit и натиснете OK за да отворите инструмента за корекция на регистри.

3. Ако в резултат на горната стъпка ви излезе прозорец на UserAccountControlSettings, просто потвърдете чрез натискане на OK за да продължите напред.

4. В панела отляво следвайте тази пътека:

HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Services -> iaStorV

активиране на AHCI за SSD

активиране на AHCI за SSD 2

5. След като стигнете в раздел iaStorV, в десния панел ще видите няколко файла, от които Start DWORD имаме за цел да редактираме.

6. В полето Value Data въведете 0 и натиснете OK.

7. Сега, обърнете внимание на разделите в левия панел и следвайте тази пътека:

HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Services -> iaStorAV -> StartOverride

8. От десния панел на StartOverride, отворете 0 DWORD за да го модифицирате.

9. След това, въведете 0 и натиснете ОК.

10. Насочете отново вниманието си към левия панел на вашия Registry Editor и следвайте тази директория:

HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Services -> storahci

11. От десния панел в раздел storahci, отворете Start DWORD.

12. Въведете 0 за AHCI и потвърдете с натискане на OK.

13. Сега, погледнете отново левия панел и вижте дали в същата директория, в която се намирате се появи StartOverride. В случай, че липсва, директно преминете към 16-та точка.

HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Services -> storahci -> StartOverride

14. Ако виждате StartOverride, то преминете към десния панел, отворете 0 DWORD.

15. Въведете 0 и потвърдете с натискане на OK.

16. Сега, затворете вашия Registry Editor.

17. Рестартирайте вашия компютър и стартирайте BIOS.

18. Във вашия BIOS, активирайте AHCI, натиснете save & exit за да приложите настройката и рестартирайте компютъра.

Имайте предвид, че настройките варират, следователно е нужно да проверите указанията към вашата дънна платка за да разберете как да промените вашите SATA настройки в BIOS.

19. Когато Windows зареди, AHCI драйверите ще се инсталират автоматично.

20. След това ще е нужен последен рестарт за да бъдат приложени всички настройки и би трябвало да сте готови с активацията на AHCI.

Деактивирайте вградената видеокарта към вашата дънна платка

При някои обстоятелства, причината за странното поведение на вашия SSD може да се корени във вградената видео карта, която идва с вашето дъно. За да я деактивирате, следвайте стъпките по-долу:

  1. Рестартирайте вашия компютър и отворете BIOS.

2. Намерете подраздел Advanced BIOS за вашата дънна платка.

3. Потърсете Onboard VGA.

4. От менюто с опции изберете Disable.

Конфигурирайте реда на зареждане

Друга причина възпрепятстваща коректната работа на вашия SSD може да се крие в неправилната последователност на зареждане. Ако разполагате с SSD + HDD конфигурация, проверете във вашия BIOS дали SSD заема топ приоритет на зареждане.

В случай, че вашия хард диск е с приоритет, то неминуемо ще има отражения върху скоростта на зареждане, тъй като за да бъде стартирана операционната система, системните файлове трябва да бъдат извлечени от външен източник.

За да проверите реда на зареждане, рестартирайте вашия компютър и отворете BIOS. Бъдейки в менюто на BIOS, намерете подпрозорец Boot и погледнете кой диск е избран в Boot Option #1, под Boot Option Priorities.

Aко вместо SSD е избран HDD, разменете им местата за да коригирате правилната последователност на зареждане.

Проверете SATA портовете

Много дънни платки идват с два различни SATA контролери, като някои са SATA 3Gbps, а други SATA 6Gbps. За да разберете как е свързан вашия SSD е нужно първо да обърнете внимание на указанията към вашето дъно преди да предприемате действия. В края на краищата, целта е да сте сигурни, че сте свързали вашия SSD със SATA 6Gbps.

Що се отнася до дъната, които са с Intel-ски чипсет, те идват с Intel SATA контролер и ако не сте свързали SSD-то си именно с него, можете да очаквате значително забавяне в производителността на машината ви.

Проверете състоянието на SATA връзките

Едно от най-логичните неща за по-бързата и оптимална работа на SSD е да сте сигурни, че SATA кабелите са в добро състояние и са добре свързани. Ако не сте сигурни как да го направите, по-добре се обърнете към специалисти, които да погледнат състоянието им.

Почистете остатъчните файлове

С дългосрочната си работа, SSD събира отпадъчни файлове и е нужно периодично да бъдат почистени за да поддържате системата си освежена. Този процес се осъществява много лесно, като активирате Disk Cleanup от търсачката на вашия Windows.

Ако използвате повече от един диск, изберете SSD от падащото меню и активирайте процеса.

disk cleanup почистване на ssd

След това потвърдете вашия избор и оставете Windows да си свърши работата.

Променете енергийния план на вашия Windows

В случай, че системата ви е настроена да работи на балансиран режим, вашия SSD не получава пълния капацитет от енергия за да работи на пълни обороти, особено в ситуации, когато вашия процесор и видеокарта са под голямо натоварване.

За да промените енергийния план на вашия Windows, направете следното:

  1. В търсачката на Windows въведете Power & Sleep settings.

2. Изберете Additional power settings, което е от дясната страна на прозореца.

Променете енергийния план на вашия Windows

3. След това, променете енергийния план от Balanced на High Performance и потвърдете промяната.

high performance енергиен план


 

На този етап, това са решенията, които искам да предложа на вашето внимание и се надявам, че някои от тях ще ви донесат позитивни резултати. Разбира се, те съвсем не са всичко, което може да се предприеме, а по-скоро служат като начална отправна точка.

Ако се наемете сами да борите ленивоста на вашия SSD, моля, бъдете внимателни и не бързайте! Освен това, позовавайте се на колкото се може повече източници на информация, а не просто да приемате думите ми като религиозни слова.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини