„Дезинформацията като услуга“ става все по-популярна на хакерските форуми

3
423

Всеки желаещ може да повиши репутацията на своята компания или да очерни конкурента, като поръча съответната услуга в интернет.

Кампаниите по дезинформация обикновено се асоциират с политиците, но ново изследване на специалистите от Recorded Future показва, че в уеб пространството съществува специализиран черен пазар, предлагащ услуги по дезинформация на всички желаещи. Услугите не са особено скрити, лесно могат да бъдат намерени, а и самите услуги не са много скъпи – от няколко стотици до няколко хиляди американски долара в зависимост от изискванията на клиента.

По време на своето изследване специалистите създали фиктивна компания, намерили две активни от този тип онлайн услуги и поръчали осъществяването на дезинформация. Едната услуга е трябвало да хвали въпросната компания, а другата – да я очерня и да й разваля репутацията.

След това цяла мрежа от различни Facebook страници излъчила информация за фиктивната компания, като тази информация в крайна сметка се е прехвърлила в медиите. Както и всяка операция по разпространяване на пропаганда, и тук за разпространението на слуховете са използвани ботове, интернет тролове и обикновени потребители, повярвали или просто реагирали на фалшивата информация.

Изследването показа, че бизнес моделът „Дезинформацията като услуга“ вече е престанал да бъде използван само от политиците. Някои хакерски форуми, които с времето са се превърнали в търговски площадки за продажба на вируси и друг вредоносен софтуер, сага стават платформи за поръчка на ботове и фалшива информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари