Дейвид Дрюмонд, най-ценният адвокат на Google беше уволнен

1
1340

Най-добрият адвокат на компанията майка на Google Alphabet напуска компанията, като според неофициални сведения това се случва след миналогодишния скандал за извънбрачни интимни отношения със свой колега. Дейвид Дрюмонд ще се оттегли от поста си на 31 януари, като информацията идва от подадено сведение до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

През август Дрюмонд призна публично за аферата си с Дженифър Блейки, която е работила в правния отдел на Googlе, като в публикация медийния портал Medium заяви, че дългогодишният изпълнителен директор на компанията е пренебрегнал детето си и е заплашвал колежката си. По това време Дрюмонд е отказал да коментира директно отношенията си със своята колежка, но в едно изявление пред медиите е казал: „Дженифър и аз имахме трудна раздяла преди 10 години.“

Съобщава се, че Alphabet разследва как ръководството се справя с обвиненията за сексуални престъпления срещу Дрюмонд, както и други ръководители и служители на висок пост. Проблемите на Google със сексуалните посегателства включват скандала с Анди Рубин, създателя на операционната система Android, който според обвиненията е принуждавал служителките да правят орален секс с него. Съобщава се, че Google тихо уволни Рубин с изплащане на обезщетение на стойност 90 милиона долара. След като напусна компанията по терлички, Рубин се зае със собствения си проект – нова марка смартфони Essential Phone, която така и не пожъна очаквания успех. Преди година акционерите на Alphabet съдиха компанията за прикриване на скандал с директора на научно-изследователската лаборатория на Google X Рич ДеВаул, който също беше обвинен в сексуални нарушения.

Говорителят от пресцентъра на Google заяви, че Дръмонд няма да получи никакво обезщетение, но отказа да коментира повече. Към момента, юристът или негов представител не са отговорили на искането за коментар на CNET.

Форбс съобщи, че Дрюмонд е изпратил вътрешен меморандум на колегите си, казвайки им, че „сега е подходящият момент за мен да направя път на следващото поколение лидери.“ Той свързва уволнението си с напускането на основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин по-рано през декември 2019 г. Понастоящем, компанията е изцяло под ръководството на Сундар Пичай. През последните няколко месеца Дрюмонд продаде акции на Alphabet на стойност милиони долари.

Проблемите със сексуалните посегателства в Google и Силициевата долина в по-широк план започнаха да се разкриват все повече заедно с движението MeToo през последните няколко години. През 2018 г. 20 000 работници на Google излязоха от офисите на компанията по света, за да протестират за това как ръководството се справя с обвиненията за сексуален тормоз. Ще следим темата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари