Дейта индустрията ще достигне над един трилион долара до края на десетилетието

2
341

Тъй като все по-голям брой компании преминават към облака, центровете за данни скоро ще станат толкова необходими, колкото всяка друга помощна услуга за бизнеса, предполага нов доклад.

Подхранвани от растежа по време на пандемията от COVID-19, приходите от центровете за данни ще достигнат 948 милиарда долара до края на десетилетието, според прогнозите на компанията за данни и анализи GlobalData.

„Облачните услуги, предоставяни от центровете за данни, позволиха на работещите отдалечено да си сътрудничат с колеги, да осигуряват забавление за хората в локдаун, да осигуряват онлайн обучение и да позволяват онлайн пазаруване“, отбелязва Дейвид Бикнел, главен анализатор в GlobalData.

„В същото време ускореното преминаване към облака, задвижвано от пандемията, даде предимство на гъвкавостта. Това от своя страна ще стимулира приемането на нови архитектури и софтуерно дефинирани, програмируеми инфраструктури в центровете за данни.“

Нож с две остриета

Фирмите стават все по-зависими от центровете за данни за всякакви услуги, от облачно съхранение до услуги за отдалечена съвместна работа.

В последния си доклад GlobalData заявява, че се очаква приходите от центровете за данни да нараснат със сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 6,7%, като ще достигнат почти трилион щатски долара до 2030 г. Това е повече от стойността, генерирана от центровете за данни през 2020 г., която се оценява на 466 млрд. долара.

Докладът предполага, че голяма част от прогнозирания растеж ще дойде от изграждането на масивни хипермащабни центрове за данни. Той също така предполага, че ще има няколко сливания и придобивания на компании в сферата на центровете за данни, което от своя страна ще стимулира създаването на компании, които ще имат специално предназначение да придобиват центрове за данни.

Въпреки че растежът в индустрията е насърчителен, докладът предупреждава, че той също ще привлече допълнителен контрол от страна на различните правителства.

„Разширяването на центровете за данни отразява необходимостта от увеличени възможности за обработка чрез изкуствен интелект (AI), но те имат лош въглероден отпечатък. С правителствата, фокусирани върху изменението на климата, постигането на строги цели за устойчивост ще бъде нежелана награда за индустрията, която е все по-видима по времето на пандемията.“, предупреди Бикнел.

 

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари