Дейта центровете през 2025-та

6
49


С главоломното натрупване на данни, генерирано от всякакъв вид свързани устройства и платформи, нуждата от качествени методи за управлението и съхранението на тези данни нараства с всеки изминал ден. Източник на планините от информация пристигащи всеки ден и обменяни между хора и устройства, намиращи се във всяка една точка на света, сме ние, нашите устройства, колите ни, кухненски уреди, сателити, светофари и какви ли още не досега „мълчаливи“ устройства. Това налага обаче нуждата от несъздавани досега инфраструктури за пренос и обработка.

Какво следва, накъде отива бизнеса и какво ни предстои тук? Наскоро издаден доклад на Emerson Network Power се опитва да покаже дейта центъра през 2025 година.

Четирите месеца, през които специалистите от Emerson подготвят изследването си „Дейта центъра през 2025: Изследване на възможностите“ (PDF) среща мненията на 800 професионалиста от дейта центрове по целия свят, които се опитват да дадат отговор на въпроса как ще изглежда дейта центъра през 2025 г.

Ето и техните предположения.

Дейта центровете ще се възползват от енергията на слънцето

За мнозина някои бизнеси започват да обръщат гръб на традиционните начини за доставяне на електричество. Според мнозина експерти, в бъдеще енергията ще се доставя преимуществено от набор от различни енергийни източници. Водеща ще е слънчевата енергия, но и тази, която е доставяна от ядрената мощ и газта също ще вземе своя дял тук. По сегашни данни, по-малко от 1% от генерираната в САЩ енергия днес се доставя от слънцето, но участниците в изследването предвиждат, че слънцето ще доставя енергия на 21% от дейта центровете до десет години.

Дейта центровете ще ползват по-малко енергия

Според 2/3 от запитаните, инфраструктурата на дейта центровете ще се нуждае от по-малко енергия, отколкото има нужда днес. Според Ричард Фишера от Forrester Research, дейта центърът на 2025 г. ще е значително по-ефикасен в енергийно отношение. Част от тази енергийна ефективност ще дойде от по-ниски цени за нуждите на охлаждането на системите, които ще се постигат чрез набор от техники, като да речем икономия на въздуха с използването на въздуха извън дейта центровете за целите на охлаждането на сървърите – един от петима запитани споделят, че именно този метод ще е водещ при ценовата компенсация тук .

Аварийното захранване ще стане новия бекъп

Една четвърт от анкетираните виждат сценариите за включването на софтуерното аварийно възстановяване (software failover) да се превърне в новата парадигма за бекъп на данните на дейта центровете, което служи да замени смесените UPS/генераторни сценарии тук.

Марк Монро от DLB Associates: „Разполагаме с т.нар „информационни балони“, които местим от сървър на сървър в границите на дейта центъра, а днес виждаме тези „балони“ как се местят от дейта център в дейта център. Мисля, че това ще стане една често използвана практика в следващите 10 години, местейки информационния товар там, където е по-ефикасно и евтино, за да бъдат управлявани в даден момент. Това помага не само за утилизация на масивите, но и за реализиране на сценарии за възстановяване в случай на инциденти и осъществяването на гъвкави планове“.

Дейта центровете ще се свият в отговор на облачните системи

2/3 от запитаните вярват, че 60% от компютърните операции ще бъдат виртуализирани до 2025 г., което и ще доведе до значителни промени в IT сектора. Служителите все по-малко ще разчитат на дейта центровете собственост на предприятията, което означава, че мощностите тук ще се свият. 10% от запитаните мислят, че големината на дейта центровете след десет години ще е на 1/10 от тази, която имаме днес, а 58% споделят предвижданията си, че те ще са наполовина от днешните по големина. Това ще доведе до една значителна гъвкавост при избора на местоположение за изграждането им, като подходящо място за тях ще се превърнат малките и по-големи градове.

Управлението на дейта центровете ще е спасението за индустрията

Едва 3% от анкетираните предвиждат, че управлението на дейта центровете ще остане същото и в следващите десет години, а 43% вярват, че те ще станат напълно автоматизирани и ще могат да разрешават възникналите в тях проблеми и инциденти сами.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари