Делът на браузъра Google Chrome нарасна още

11
1260

Аналитичните агенции съобщиха, че делът на Google Chrome в интернет пространството към края на 2018 година е достигнал 67,2%.

Днес вече са забравени времената, когато основният и главният браузър на планетата бе Microsoft Internet Explorer 6 и това предизвика застой в уеб пространството. Да се надяваме, че тази ситуация няма да се повтори с Google Chrome, който от няколко години е монополист в Глобалната мрежа.

Аналитичната компания Net Applications обяви, че делът на Google Chrome продължава да расте както при десктоп компютрите, така и при мобилните устройства.

Според представените статистики, делът на Google Chrome в края на месец декември 2018 година е достигнал 67,2% (преди месец бе 66,4%). Останалите конкуренти останаха далече назад. Второто място по разпространеност е на Firefox (9,6%), третото – на Internet Explorer (8,3%) и на четвърта позиция се намира Edge с дял от 4,1%.

В мобилната сфера Google Chrome също е лидер с 63,2% аудитория. Тук второто място е за Safari с немалките 26,6%, а на трета позиция е китайският Baidu Browser с 2% от мобилната интернет аудитория.

Съвсем скоро делът на Chrome ще нарасне още, понеже ниската популярност на Edge принуди Microsoft да започне да използва енджина Chromium и да спре разработването на своя енджин. Това предизвика безпокойство при някои експерти, понеже единствено Firefox ще остане със собствен енджин.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари