През четвъртото тримесечие на 2018 г., делът на смартфоните, оборудвани с чипове, притежаващи изкуствен интелект (AI) в света ще надхвърли 30%, прогнозира изследователската компания Digitimes Research.

Тази прогноза е направена след излизането на мобилните процесори HiSilicon Kirin 980 и Apple A12 Bionic, оборудвани с вграден ИИ.

Kirin 980 притежава двоен модул невронни изчисления за ускорено изпълнение на AI-задачи, а Apple A12 Bionic е оптимизиран чрез интегриране на операционната система и платформата ARKit 2, благодарение на което новите смартфони iPhone XS, iPhone XS Max и iPhone XR са с повишена производителност.

Към този момент, ИИ-решенията в смартфоните се използват предимно за разпознаване и обработка на изображенията, но в бъдеще важна роля ще играят в приложенията за разширена реалност. Във връзка с това, производителите на смартфони и разработчиците на софтуер вече трябва да създават нови AI-предложения, за да привлекат клиенти и да засенчат конкурентите си, смятат анализаторите.

Очаква се, че през октомври-декември 2018 г., хардуерните AI-ускорители в смартфоните ще бъдат разпространени по-силно, отколкото софтуерните. Последните се реализират под формата на синхронизация с GPU, DSP и други изчислителни ресурси, включени в еднокристалните системи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за