На 5 април 2005 година Google анонсира нова опция в Google Maps – сателитни снимки.

Оттогава всеки желаещ може да погледне, какво се случва например по покривите на зданията в САЩ и Канада. До останалите кътчета на земята интернет гигантът ще стигне малко по-късно.

Снимките, направени с помощта на сателити се появиха в картографската услуга на Google малко след стартирането на онлайн услугата през месец февруари 2005 година. За използването на новата интернет услуга не е необходим никакъв специален софтуер – целият свят се вижда през прозореца на браузъра. А самите сателитни изображения донесоха не само комфорт на потребителите, а и усещането, че бъдещето вече е дошло.

Интересното е, че сателитните снимки бяха добавени след като Google закупи картографската компания Keyhole през 2004 година. Keyhole (ключалка) през втората половина на 20-ти век е и името на една от най-популярните фамилии американски разузнавателни сателити.

Към днешен ден Google Maps вече предлага не само сателитните изображения на всеки район на Земята, но и подробна информация за неговия релеф, трафика, маршрутите и други данни. Google Earth не само показва сателитни снимки, а и терени и 3D изображения на сградите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за