fbpx
18.8 C
София

Депозити за лакомите или защо се срина системата на криптовалутните депозити

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Впечатляващата възвращаемост от 18% годишно привлече стотици хиляди хора в Celsius, която на практика нямаше управление на риска. А сега този криптовалутен гигант, който доскоро разполагаше с $25 милиарда, обяви фалит, като същевременно редица и други големи играчи започнаха да фалират. Какво се случи с индустрията за отпускане на криптовалутни кредити и защо тези институции днес се сравняват с финансови пирамиди?

Депозитите никога не са предизвиквали особено голям интерес сред високорисковите инвеститори, които не харесват тяхната ниска възвращаемост и предпочитат да използват акции и други ценни книжа. В България лихвеният процент по депозитите бе почти 0%, но всичко се промени в глобален мащаб през 2020 година, когато на пазара се появи нов финансов инструмент – крипто депозитите. Появиха се платформи, които започнаха да предлагат на инвеститорите да влагат пари в техните онлайн услуги и без да полагат каквито и да било усилия да получават от 8% до 17% годишно върху инвестираната сума. През 2021 година влоговете в криптовалута стигнаха абсолютния връх на своята популярност. Тогава общата сума на инвестираните парични средства в платформите за крипто кредитиране надхвърли $50 милиарда.

Но в началото на 2022 година мечтата на обикновените инвеститори да получават солиден пасивен доход с двуцифрени лихвени проценти буквално се разби в реалността. Платформите за крипто кредитиране започнаха масово да фалират, а активите на инвеститорите бяха блокирани. Forbes направи анализ на случващото се с най-големите онлайн услуги за криптовалутно кредитиране и депозиране, и сподели защо ги сравняват с финансовите пирамиди.

Какво всъщност е криптовалутното кредитиране

Сметките в компаниите за криптовалутно депозиране изглеждат по същия начин като банковите депозити: всеки може да си разкрие сметка, да прехвърли по тази сметка някаква сума пари, и след една година те се увеличават според обявената в сметката лихва. Само че вместо фиатни пари в криптовалутните сметки се влагат криптовалути или стейбълкойни – токени, чиято стойност е пряко обвързана с някоя фиатна валута, като най-често това е щатският долар. Имаше и случаи, когато токенът е обвързан с някаква стока или ресурс.

За да могат парите да носят печалба на пасивните инвеститори, те трябва да бъдат управлявани от някого. При банковите депозити парите на вложителя се управляват от банката. Криптовалутата на пасивните крипто инвеститори се управлява от самите платформи за криптовалутно кредитиране. И подобно на някои големи банки, на уеб сайта на една от най-големите платформи за криптовалута Celsius се казва, че компанията използва криптовалутата на вложителите за кредитиране на различни институционални инвеститори.

Тези депозити са изключително привлекателни с това, че предлагат на вложителите да инвестират своите пари при много по-висок процент на възвращаемост, отколкото предлагат банките. Да напомним отново, че Celsius само за няколко месеца – до месец октомври 2021 година успя да набере невероятните $25 милиарда. През месец юни цифрата бе доста по-скромна – $11,8 милиарда, а компанията имаше 1,7 милиона активни клиенти. Подобна депозитна база дава големи възможности за кредитиране.

Рисковете

Да си припомним, че миналото лято криптовалутната борса Coinbase обяви стартирането на своята програма за депозити в криптовалута, наречена Lend. Coinbase предложи на инвеститорите да закупят USD коини (USDC) и да ги инвестират при 4% годишно. В същото време, според общите условия, стейбълкойнът на Coinbase може да бъде „обменен в долари в съотношение 1 към 1“ по всяко време, като същото се казваше и в официалните съобщения на компанията.

„Регистрирайте се предварително още днес, за да спечелите 50 пъти по-висок лихвен процент от традиционните спестовни сметки“, твърдеше Coinbase в своите прессъобщения.

Пак там компанията добави, че средната лихва в САЩ за банкови депозити варира около 0,07%.

Въпреки това идеята на Coinbase така и не се осъществи: регулаторът на фондовия пазар на САЩ, Комисията по ценни книжа и борси (SEC), заяви, че планира да съди компанията, ако проектът продължи. Въпреки че крипто борсата заяви, че не знае защо SEC я заплашва със съд, от публични изявления на представители на регулатора стана ясно, че SEC обмисля дали подобни инвестиционни програми не трябва да бъдат класифицирани като инвестиции в ценни книжа, които следва да бъдат обложени с данъци. След това Coinbase се отказа от идеята за стартиране на програма за депозит в криптовалута.

Но дори инвеститорите да са готови да поемат всички рискове, държавните регулаторни органи не винаги са готови да позволят на криптовалутните услуги да използват парите на гражданите. SEC наблюдава работата на основните онлайн услуги за криптовалутно кредитиране от миналата година. Още през ноември 2021 година друга голяма платформа за крипто кредитиране – BlockFi, привлече вниманието на SEC. Стартирала през 2017 година, компанията събра около 1,3 милиарда долара финансиране от титаните на Уолстрийт Bain Capital и Tiger Global Management, съобщи Crunchbase. Според Bloomberg, през есента BlockFi е оценена на повече от 4 милиарда долара, а около половин милион клиенти са се възползвали от нейните услуги.

Съдебният спор на SEC с BlockFi приключи бързо и не в полза на криптовалутната компания: услугата за крипто депозиране се съгласи да плати 100 милиона долара глоби на регулатора и на 32 други американски щата, които я съдеха по това време.

След регулацията BlockFi каза, че американските клиенти вече няма да могат да отварят нови депозитни сметки в компанията, но ще получават лихва по вече съществуващите сметки. BlockFi допълни, че в момента подава документи в SEC, за да предложи нов продукт за крипто спестяване с име BlockFi Yield.

Краят на криптовалутните депозити

Въпреки проблемите с американския финансов регулатор, депозитите в криптовалута продължиха да набират популярност. „Вложете вашата криптовалута в Celsius и само за минути можете да спечелите до 18,63% годишно“, се казва в уеб сайта на Celsius. Всичко бе наистина наред, но компаниите в този бранш не отчетоха само едно нещо, че е възможно тоталното падане на криптовалутния пазар.

Още в самото начало на тази година Русия нахлу в Украйна и това оказа огромно влияние върху натрупалата се вече от COVID-19 инфлация, както и върху цените на ценните книжа. Bank of America съобщи, че само за периода от януари до април 2022-ра година индексът S&P 500 падна с невероятните 13%, което е най-големият спад от 1939 година насам. Технологичният индекс Nasdaq 100 пострада още по-зле и загуби около 21% от стойността си. Това технологично обезценяване оказа влияние на цифровите пари.

Общият спад на пазара и строгата монетарна политика на Фед също повлияха на стойността на криптовалутите. Биткойнът, който достигна исторически връх от 65 000 долара през пролетта на 2021 година, никога повече не показа подобни пикове. Цената на най-големите по пазарна капитализация криптовалути постепенно започна да намалява и в началото на лятото достигна своя локален минимум. През месец юни цената на един биткойн падна под 19 000 долара за първи път от декември 2020 година.

В средата на юни Celsius спря тегленията от портфейлите на клиентите. Ръководството на компанията се позова на „екстремни пазарни условия“. На 13-ти юли компанията обяви фалит. Към момента на обявяване на фалита Celsius имаше активи на стойност 4,3 милиарда долара и пасиви на стойност 5,5 милиарда долара. Най-големият кредитор на Celsius, фондът Pharos, регистриран на Каймановите острови, взе назаем от компанията 81 милиона долара.

Почти едновременно с Celsius, редица други онлайн услуги за крипто кредитиране също подадоха заявления за фалит. В началото това бяха Voyager Digital, Babel Finance и Vauld. Обясненията на основателите на компаниите бяха същите – пазарни условия и дългосрочна волатилност на пазарите.

Схемата „Понци“

От всички фалити на компании за криптовалутно кредитиране, случаят Celsius стана най-шумният не само заради лидерската позиция на компанията в тази индустрия, но и заради обвиненията, че работи на принципите на финансова пирамида. В началото на месец юли срещу Celsius беше заведено дело от нейния бивш мениджър Джейсън Стоун, който твърдеше, че компанията работи по „схемата на Понци“ – тоест, лихвите по депозитите се изплащат за сметка на инвестициите от страна на новите клиенти.

В съдебния иск бившият служител на Celsius заяви, че компанията има парични дефицити, за покриването на които е необходимо отнякъде да се вземат или да се заемат пари. Средствата на клиентите вече са инвестирани в рискови търговски стратегии – предимно в проекти от областта на децентрализираните финанси (DeFi). И така, някак внезапно компанията прехвърли стотици милиони долари към структурата KeyFi на Стоун без каквото и да било писмено споразумение. В иска се посочва, че на теория Стоун е можел да „изчезне“ с тези финансови средства. Вместо това, както се посочва в делото, той спечелва за компанията 800 милиона долара, като от тази сума трябваше да получи 20%, но Celsius така и не му плати. В исковата молба бившият служител твърди, че компанията е имала дори и касови разлики, за които е било необходимо да се вземат пари назаем.

От това, което казват бившите служители след колапса на компанията, следва, че проблемите на Celsius не са свързани само с неотдавнашния срив на криптовалутния пазар – кризата е назрявала от години. Според бившия финансов специалист на Celsius Тимъти Крейдъл, основният проблем е в управлението на риска. По-точно, с клиентската база от стотици хиляди потребители през 2019-2021 години, само трима души са се занимавали с проблемите със съответствието на оценката на риска. Това изобщо не е достатъчно, за да може изцяло да се оцени конкретния проект, в който Celsius инвестира парите на своите клиенти.

Чудеса няма

Как така, въпреки непрекъснато растящият поток от желаещи да получават високи лихвени проценти по своите криптовалутни депозити, най-големите компании от тази сфера не успяха да оцелеят?

По принцип криптовалутното кредитиране изисква изключително сложен математичен модел за осъществяване на инвестирането и кредитирането, понеже високата волатилност на криптовалутите добавя огромен допълнителен риск от внезапното обезценяване на депозита, след което следва неговата принудителна продажба за покриването на някой кредит.

По принцип този риск може да бъде сериозно намален, ако се използват само няколко по-надеждни криптовалути – биткойн, частично Ethereum, може и стейбълкойните USDC и BUSD. Но в този случай потребителите (вложителите) ще бъдат малко, а бизнес моделът е изграден на техния масов приток и на тяхната алчност.

Чудеса няма и високата доходност се получава само когато е направена сделка с някой друг, който се е съгласил или излъгал да купи от вас нещо, което сте го взели по-евтино. В случая Celsius това става с притока на нови клиенти, които са съгласни да дадат парите си.

Всичките тези схеми нямат нищо общо с първоначалния замисъл на криптовалутите. Това просто са много добре познати методи за използване алчността на хората, които търсят лесна печлба.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини