Десетки потребители съдят Amazon след хакването на камерите Ring

3
3749

Няколко десетки потребители на смарт камерите Ring подадоха колективен съдебен иск срещу Amazon. Те обвиниха компанията в нарушаване неприкосновеността на техния личен живот след хакването на нейните камери. В съдебния иск се казва, че твърде слабите мерки за осигуряване на информационна безопасност са дали възможност на хакерите да проникнат в устройствата.

Съдебният иск обединява на едно място жалбите от над 30 клиента, които заявяват че техните камери Ring след хакването са използвани за преследване, заплахи, изнудване и оскърбления. След като е получила жалбите и оплакванията, компанията е давала неадекватни съвети и отговори, както и откровено лъжливи обяснения, се казва още в съдебния иск.

Според ищците, Amazon не е могла както трябва да обнови своя софтуер и да вземе необходимите мерки за осигуряване на информационната безопасност след пробива на хакерите. В документа се подчертава, че и другите потребители на Ring, които са десетки хиляди и са закупили тези устройства за периода от 2015 до 2019 година, също могат съвсем лесно да бъдат хакнати.

Един от потребителите на Ring директно в съдебния иск казва, че докато я гледал телевизор през нощта, през камерата са му задали въпроса „Какво си се зазяпал там?“. Друг пострадал заявява, че през устройството неизвестен глас е коментирал играта на баскетбол на неговите деца и ги е повикал да се приближат до камерата.

В друг случай, възрастна жена от старчески дом чула от говорителя съобщението “ Тази вечер ще умреш“. Тя се изплашила и се прибрала при младите.

В друг инцидент дъщеря на една от ищците, която от време на време получава епилептични припадъци, е чувала от устройството музика от филми на ужасите, а след това и мъжки глас, който правил сексуални намеци. Тя се оплаквала в продължение на цяла седмица на техническата поддръжка на Ring, но било напълно игнорирана. В крайна сметка тя напуснала работата си заради емоционалния стрес.

В иска се споменава и че Ring многократно е обвинявала жертвите в използването на недостатъчно надеждни пароли, но при закупуването на тези устройства не се изисквало поставянето на сложни пароли и реализацията на двуфакторна автентикация.

Експертите по информационна безопасност и осигуряване на необходимата конфиденциалност поддържат този съдебен иск. Според тях, има направени известни подобрения, но на съвсем базово ниво.

Експертите разкритикуваха Ring за непрекъснато нарастващото наблюдение на потребителите. Преди време тази компания сключи договори с правоохранителните органи, които позволяват на потребителите да изпращат кадри и снимки от тези камери в полицейските участъци на над 1300 градове. Според специалистите, използването на модел който е базиран на следене, принципно не е съвместим с гражданските права и демокрацията.

 

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари