Десетки руски сайтове протестираха срещу „руския SOPA“

2
17


1700 руски сайта замениха главните си страници с тъмен екран вчера, в знак на протест срещу влезлия в сила вчера закон, според който Роскомнадзор ще има право да затваря интернет ресурси и даващ изключителни права на цензуриращия орган. 

Особено интересно е, че „руският SOPA“, както стана известен законът, бе приет за рекордното време от 50 секунди, мярка, която според думите на заинтересованите в РУНЕТ-а (руското интернет пространство) би имала ужасяващи последици за развитието на отрасъла в страната.

В движението на руските интернет потребители, насочена срещу законовата мярка се включиха Руската асоциация за електронни комуникации (РАЭК), Rambler, Mail.ru Group, Ozon.ru, Хостинг-Центр, Яндекс и Google, множество представители на обществени организации, асоциации, фондове и портали, Фондът за съдействие за развитието на технологиите и инфраструктурата на Интернет, Асоциацията на интернет-издателите, Асоциацията на Интернет потребителите, Пиратската партия на Русия, РосКомСвобода, електронни библиотеки, медии, собственици на файлообменници и обикновени хора.

В Интернет се появиха и петиции срещу „закона против Интернет“, както вече е наричан, като една от тях събра 146 000 подписа.

Основните доводи на несъгласните със закона е, че той е изготвен непрофесионално и без да се иска мнението на експерти и професионалисти в интернет бизнеса и последствията от него може да са катастрофални не само за свободата в РУНЕТ-а, но и за икономиката. Един от многото доводи, които изтъкват противниците на „руският SOPA“ е блокирането по IP на интернет ресурси, като посочват, че така може да бъде блокиран един сайт, заради една страница от този ресурс(каквито и случаи вече има, като блокирането на Google).


По думите на противниците на закона, злонамерени хора могат да се възползват даже от него и да речем да публикуват на коментарна страница под някоя статия линк водещ до неправомерно съдържание, с което интернет ресурса ще попадне под ударите на закона.

Но не е маловажен и финансовият удар, който може да нанесе законът.

„Днес руската интернет индустрия заема водещо място на международната сцена: Интернет и свързаните с него екосистеми съставляват 4.62% от БВП на страната, като показва годишен ръст от 30%, четвърто място по обем на инвестициите в Европа. Русия е на първо място по брой на потребителите на Интернет в Европа и най-бързо развиващият се рекламен пазар в света“, пишат инициаторите на онлайн-петиция за отмяна на закона.

„Всичко това може да бъде загубено във връзка с приетия закон против Интернет, а така също и другите съпътстващи законови актове, които се разработват по отношение на различния по вид съдържание: музика, програмно обезпечение и бази данни. А при същественото разрастване на блокираните IP-адреси (което е заложено в закона) може да възникнат нарушения в свързаността към Интернет, а вследствие на това – забавяне на работата и влошаване на качеството на интернет-услугите, услугите за достъп и тяхното блокиране“.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Agentpat™one-77 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat™
Agentpat™

Братушките направо се оляха! Що за безумен закон?!
Ставай страна агромная!

one-77
one-77

Малко радости им останаха на рашъните.