fbpx
20.8 C
София

Дешифрират свитък на 2000 г. за Александър Велики чрез ИИ

Най-четени

Благодарение на машинното обучение, повреден писмен документ на 2000 години за династиите, наследили Александър Велики, най-накрая може да бъде дешифриран. Документът е бил разрушен заедно с Помпей, когато вулканът Везувий изригва през 79 г. сл. Хр.

„Това вероятно е загуба на време“, казва Ричард Янко, изтъкнат университетски преподавател по класически изследвания на Джералд Ф. Елз в Мичиганския университет. „Документът съдържа имената на редица генерали и подчинени на Александър Велики“, казва той пред Live Science.

Преподавателят добави, че на няколко пъти самият Александър се споменава в текста. Само отделни части от повредения папирусен документ могат да бъдат прочетени. Изследването обаче все още не е публикувано в рецензирано списание.

Компютърна томография сканира и открива мастило върху папируси

Произходът на изгубеният документ може да бъде проследен до Вилата на папирусите в Херкуланеум, древен град, затрупан от избухналия вулкан  Везувий. Вилата е известна със своята богата библиотека с папируси, която съдържа писанията на философа Филодемус (живял около 110 г. пр. н. е. до 30 г. пр. н. е.). Изригването на вулкана води до карбонизация на документа. Когато обаче документът е открит, той е предаден на Наполеон Бонапарт през 1804 г. Той го дава на Института на Франция в Париж.

Янко казва, че предишен опит за развиване на папируса през 1986 г. е нанесъл допълнителни щети.

Брент Сийлс, директор на Центъра за визуализация и виртуални среди в Университета в Кентъки, помага на Янко да изучава папируса с помощта на машинно обучение. Екипът е обучил компютърна програма как да открива мастило върху папируси – приложението анализира древни свитъци чрез сканирания от компютърна томография. За да се направят 3D цифрови изображения са нужни хиляди рентгенови лъчи.

„Те [лъчите] ни предоставят видим текст, така че можем да съпоставим местоположенията на мастилото с точното място за търсене на това мастило“, казва Сийлс през Live Science.

Текстът става все по-лесен за четене

Янко подчерта още, че работата на екипа прави текстовете все по-лесни за четене.

„С всяко повторение на работата му [на Сийлс] става все по-лесно да се прочетат отделни фрагменти от документа“.

Въпреки всички усилия, Live Science съобщава, че много голяма част от този свитък остава загадка. Няма информация как той е попаднал в библиотеката, а авторът на текста е неизвестен.

Всичко това е само надникване зад кулисите. Тепърва предстои да разберем повече за цялото изследване, което в момента все още тече. Дори и да отнеме години, със сигурност аудиторията няма търпение да разбере повече за документа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини