Джак Дорси: „Роботизацията ще направи ненужни дори и IT специалистите

18
1728

Изкуственият интелект скоро ще започне да пише софтуер„, счита Джак Дорси, ръководител на Twitter и Square. От роботизацията и автоматизацията най-напред ще пострадат начинаещите програмисти, които няма да могат да си намерят работа. От безработицата може да ги спаси единствено Безусловният Базов Доход (ББД), който ще даде възможност на хората да си променят квалификацията. Но засега не е известно какво ще трябва да се учи и на какво трябва да бъдат обучавани хората.

Основателят на Twitter и Square Джак Дорси говори с отпадналия от президентската надпревара Андрю Янг за опасностите, които крият роботизацията и автоматизацията.

„Има много системи с дълбоко машинно обучение, които са специално предназначени за писане на софтуер и съвсем скоро редица работни места за младши програмисти просто ще изчезнат“ – каза Дорси.

Към днешен ден професията програмист е една от най-търсените и най-високоплатените. Според информацията на Glassdoo, в САЩ, в рейтинга за най-добрите работни места за 2020 година програмистите са на седмо място със среден годишен доход $105 563.

Дорси счита, че ББД може да стане спасителния пояс за тези, които загубят работата си заради роботизацията и автоматизацията в разработването на софтуер. Изплащаните на тези хора ежемесечни суми ще ги успокоят и те няма да се тревожат с какво да хранят децата си и ще могат да се съсредоточат върху придобиването на нови по-полезни навици.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари