Джак Ма: „Родени сме не да работим, а да се наслаждаваме на живота“

20
4218

Основателят на Alibaba и най-богатият човек в Китай сподели как е престанал да завижда на Бил Гейтс, защо не умее да харчи пари и на какво е готов да се научи от Форест Гъмп.

Тази седмица бившият учител по английски език Джaк Ма успя да се превърне в най-обсъжданият милиардер в света. За да постигне това, бе достатъчно миналата събота да спомене в интервю за хонконгският вестник South China Morning Post, че през последните 10 години най-богатият китаец (№20 в глобалния рейтинг на Forbes с финансово състояние $39 милиарда) се готви да напусне Alibaba. Да напусне компанията, която отгледа за две десетилетия, и която се прочу със своето IPO за $25 милиарда през 2014 година, което е най-голямото в света.

Сега Джак Ма уточни своите планове. Той ще отстъпи ръководното място на Alibaba на нейния генерален директор Даниъл Чжан, а самият той ще остане в борда на директорите. След две години Джак Ма възнамерява да напусне и борда на директорите.

Преди да създаде Alibaba през 1999 година, Джак Ма е ръководил компания за разработване на уебсайтове. Той основал тази компания през 1995 година и вложил в проекта $200 000, като след три години спечелил от него $800 000.

Но преди това Ма съвсем безрезултатно посещавал офисите на големите компании, където се е опитвал да си намери работа. Той получил отказ от 30 компании. Така например, в KFC той бил единственият от 24 претендента, който не успял да премине интервюто за работа. Харвардската бизнес школа му върнала документите над 10 пъти. Това само засилва ефекта, че към днешен ден в някои китайски домове пред Джак Ма се прекланят буквално като пред бога на парите.

Forbes напомни някои от най-ярките и интересни изказвания да китайския бог на парите, който промени световния интернет пазар, а сега се готви да излезе в пенсия и да се посвети на филантропията.

Днес всичко е много сложно, утре ще бъде още по-сложно, а вдругиден всичко ще бъде отлично. Но повечето от нас ще умрат именно утре вечер.

Бизнесът е като бракът. Преди женитбата са необходими срещи, опознаване и опит.

През следващите години, за които се подготвяме още днес, ние се фокусираме върху двойното H. Това са здравето (Health ) и щастието (Happiness). Първото означава, че ще инвестираме много пари в здравеопазването. А второто са киното, театрите и другите развлечения и начини на комуникация.

Всяка грешка е придобиване. Така например, преди 6 години решихме да инвестираме преди всичко в облачните технологии. След две години започна мобилният бум и трябваше да догонваме. Може да се каже, че тогава допуснахме грешка, но всъщност това е стратегическият избор, който направихме в тези дни. Но бързо се ориентирахме и променихме стратегията. Сега сме най-голямата корпорация в сегмента на мобилната онлайн търговия.

Почти 12 години не съм получавал заплата. Ето защо, не зная как да харча. Когато трябва нещо да се купи, обикновено давам парите някой да го купи. И вижте: дори нямам часовник и пръстени. Всъщност, за какво са ни часовници, след като всичко можем да видим в смартфона?

Научих се на няколко много важни неща. Първо, никога не се предавай. Второ, трябва да мислите, че вашият шанс просто още не е дошъл. Навремето си помислих, че Бил Гейтс е направил всичко, което исках аз да направя и се огорчих. Но после си помислих, че е по-добре да се опитам да започна с малко и да направя нещо за най-близките си хора.

Винаги съм си казвал, че сме родени не за да работим, а за да се наслаждаваме на живота. Ние сме тук за да направи света по-добър. Ако прекарате целия си живот работейки, естествено, накрая ще съжалявате за това. Ако вашата цел са само парите, по-добре променете мисленето си.

Ако правите всичко както трябва, парите ще ви намерят. На тези, които казват: „Ако имах повече пари, щяха да направя това и това“ винаги отговарям: „Никога няма да имате много пари. Ако наистина искате да направите нещо, направете го без много пари. Ако постигнете успех, парите сами ще дойдат при вас“.

Впечатлих се от филма „Форест Гъмп“. И казах на приятелите си: „Трябва да се учим от този човек. Вярвайте в това, което правите, обичайте. Бъдете по-достъпни за хората.

Първата промишлена революция доведе до Първата световна война. Втората доведе до Втората световна война. Сега сме по средата на третата промишлена революция. Какво ще се случи? Надявам се, че това ще бъде войната срещу бедността, болестите и така нататък.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
14 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

И аз тъй смятам братче ама требе се бачка.Поне докато натрупам пръвио си милиард.От там насетне-лежачка.Обаче имам един съществен недостатък-не съм алчен.Аааа.За малко да забравя-каталясах векье.Затова-наслаждавай се и заради мен.Да си жив и здрав и всичко хубаво.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Факта че говориш за милиард а не за милион ясно потвърждава че хич не си алчен.

Крачна защитата срещу спам
Крачна защитата срещу спам

Милион се прахосва лесно. За милиард трябва талант

ak47
ak47

да съгласен съм с другаря Джак Ма.

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Те богатите са пълни с мъдри мисли…ама стане ли въпрос за даване на пари си проличава какви са..а и какво толкова е постигнал- продава евтини боклуци на целия свят. Ако беше открил лекарство за някоя болест разбирам ама…

име
име

За съжаление тия дето откриват лекарствата не са уважавани в тия дни. Човечествто почита такива палячовци като търговци, ритни-топкловци…… Ако някой направи голямо откритие – максимума дето може да поличи е нобелова награда. Някой друг милион …. А футболистите тия милиони ги вземат месечно 🙂

Хаха
Хаха

Много хубави думи, но хамериканските наследтвени мафиотски династии не мислят като него. Те не искат кино, театър, разходки, спорт, а искат кръв и поробване на всеки жив. Хамериканците като убиват и порабват чувстват, че живеят. Просто са различни светове

Айдебе
Айдебе

Хаха, нещо си се объркал. Това се отнася за руснаците.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Пенсиониран милиардер да ти говори че не сме родени за работа е все едно пенсионирана проститутка да ти говори че секса не е за продан.
Подозирам че когато станеш прекалено богат си наемаш хора които да измислят някоя умна приказка която да припишат на теб и с нея да останеш в историята. На принципа на политическите речи. Нали не мислите че „Mr Gorbachev tear down this wall“ е лично хрумване на Рейгън…

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Такае- ако беше на лентата за сглобяване на новия айфон, нямаше да приказва за любов и за смисъла на живота. Не бил си купувал и часовник- мноооого мъдро.

Свобода и демокрация
Свобода и демокрация

На тая лента насилствено ли те закарват или ти сам си го избираш?

RIOTT
RIOTT

Митът, че за да станеш богат трябва да работиш много, си остава мит.

Будилник
Будилник

Каза Бай Ганя, почеса се по шкембака, отпи ракийка, апнс сланинка и си пусна Алфа ТВ.

RIOTT
RIOTT

Колко хора можеш да изброиш, които са забогатели значително от честен и тежък труд? Дейностите с които се става богат, обикновенно не изискват тежък труд и чувство за морал.

Евреин, Гей, Соросоид
Евреин, Гей, Соросоид

Себе си мога да се изброя и ми е достатъчно.

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Никой не е станал милиардер с копаене на картофи. Големите пари се изработват с мозъка, а не с ръцете. Което не значи че не трябва да имаш морал. Ако ти хрумне гениална идея и си достатъчно компетентен и нахъсан за да я осеществиш, като не нарушаваш законите – няма проблеми.

AxOx
AxOx

ДО Биткойн = Балон = Пирамида – „Ако ти хрумне гениална идея и си достатъчно компетентен и нахъсан за да я осеществиш, като не нарушаваш законите – няма проблеми.“ – Не е така. Когато започнеш да правиш пари, мега фирмите и политиците те забелязват и ти правят предложение на което не можеш да откажеш. Било с оферта да те купят, било с условия да правиш както ти казват инак те разбиват с глупави дела които ти измукват парите… а понякога докато трае делото ти нямаш права да продължаваш бизнеса и след 2 години точене в съда си гол и бос.… Виж още »

Българин
Българин

Това е някой жълт сайт ли го чете. “ Koгaтo зaпoчнeш дa пpaвиш пapи, мeгa фиpмитe и пoлитицитe тe зaбeлязвaт и ти пpaвят пpeдлoжeниe нa ĸoeтo нe мoжeш дa oтĸaжeш. Билo c oфepтa дa тe ĸyпят, билo c ycлoвия дa пpaвиш ĸaĸтo ти ĸaзвaт инaĸ тe paзбивaт c глyпaви дeлa ĸoитo ти измyĸвaт пapитe…“ > Не съм видял нищо от това. Недей да говориш наизуст, смешен ставаш. Заради такива като теб никой не прави нищо в тая държава. Надеждате е в действието, силата е в теб!

tenkiu
tenkiu

Без душевни жълтъци ръсят „мъдрости“…

Евреин, Гей, Соросоид
Евреин, Гей, Соросоид

А ти душевния като не ръсиш нищо?