fbpx
0 C
София

Джак Ма: „Родени сме не да работим, а да се наслаждаваме на живота“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Основателят на Alibaba и най-богатият човек в Китай сподели как е престанал да завижда на Бил Гейтс, защо не умее да харчи пари и на какво е готов да се научи от Форест Гъмп.

Тази седмица бившият учител по английски език Джaк Ма успя да се превърне в най-обсъжданият милиардер в света. За да постигне това, бе достатъчно миналата събота да спомене в интервю за хонконгският вестник South China Morning Post, че през последните 10 години най-богатият китаец (№20 в глобалния рейтинг на Forbes с финансово състояние $39 милиарда) се готви да напусне Alibaba. Да напусне компанията, която отгледа за две десетилетия, и която се прочу със своето IPO за $25 милиарда през 2014 година, което е най-голямото в света.

Сега Джак Ма уточни своите планове. Той ще отстъпи ръководното място на Alibaba на нейния генерален директор Даниъл Чжан, а самият той ще остане в борда на директорите. След две години Джак Ма възнамерява да напусне и борда на директорите.

Преди да създаде Alibaba през 1999 година, Джак Ма е ръководил компания за разработване на уебсайтове. Той основал тази компания през 1995 година и вложил в проекта $200 000, като след три години спечелил от него $800 000.

Но преди това Ма съвсем безрезултатно посещавал офисите на големите компании, където се е опитвал да си намери работа. Той получил отказ от 30 компании. Така например, в KFC той бил единственият от 24 претендента, който не успял да премине интервюто за работа. Харвардската бизнес школа му върнала документите над 10 пъти. Това само засилва ефекта, че към днешен ден в някои китайски домове пред Джак Ма се прекланят буквално като пред бога на парите.

Forbes напомни някои от най-ярките и интересни изказвания да китайския бог на парите, който промени световния интернет пазар, а сега се готви да излезе в пенсия и да се посвети на филантропията.

Днес всичко е много сложно, утре ще бъде още по-сложно, а вдругиден всичко ще бъде отлично. Но повечето от нас ще умрат именно утре вечер.

Бизнесът е като бракът. Преди женитбата са необходими срещи, опознаване и опит.

През следващите години, за които се подготвяме още днес, ние се фокусираме върху двойното H. Това са здравето (Health ) и щастието (Happiness). Първото означава, че ще инвестираме много пари в здравеопазването. А второто са киното, театрите и другите развлечения и начини на комуникация.

Всяка грешка е придобиване. Така например, преди 6 години решихме да инвестираме преди всичко в облачните технологии. След две години започна мобилният бум и трябваше да догонваме. Може да се каже, че тогава допуснахме грешка, но всъщност това е стратегическият избор, който направихме в тези дни. Но бързо се ориентирахме и променихме стратегията. Сега сме най-голямата корпорация в сегмента на мобилната онлайн търговия.

Почти 12 години не съм получавал заплата. Ето защо, не зная как да харча. Когато трябва нещо да се купи, обикновено давам парите някой да го купи. И вижте: дори нямам часовник и пръстени. Всъщност, за какво са ни часовници, след като всичко можем да видим в смартфона?

Научих се на няколко много важни неща. Първо, никога не се предавай. Второ, трябва да мислите, че вашият шанс просто още не е дошъл. Навремето си помислих, че Бил Гейтс е направил всичко, което исках аз да направя и се огорчих. Но после си помислих, че е по-добре да се опитам да започна с малко и да направя нещо за най-близките си хора.

Винаги съм си казвал, че сме родени не за да работим, а за да се наслаждаваме на живота. Ние сме тук за да направи света по-добър. Ако прекарате целия си живот работейки, естествено, накрая ще съжалявате за това. Ако вашата цел са само парите, по-добре променете мисленето си.

Ако правите всичко както трябва, парите ще ви намерят. На тези, които казват: „Ако имах повече пари, щяха да направя това и това“ винаги отговарям: „Никога няма да имате много пари. Ако наистина искате да направите нещо, направете го без много пари. Ако постигнете успех, парите сами ще дойдат при вас“.

Впечатлих се от филма „Форест Гъмп“. И казах на приятелите си: „Трябва да се учим от този човек. Вярвайте в това, което правите, обичайте. Бъдете по-достъпни за хората.

Първата промишлена революция доведе до Първата световна война. Втората доведе до Втората световна война. Сега сме по средата на третата промишлена революция. Какво ще се случи? Надявам се, че това ще бъде войната срещу бедността, болестите и така нататък.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини