Джак Ма се оттегля от председателския си пост в Alibaba в трудни времена за индустрията

3
641

Основателят на Alibaba, Джак Ма, който бе двигател на китайския търговски бум, вече не е председател на огромната компания за търговия. Това се случва във времена, в които индустрията се променя много бързо и е застрашена от търговската война между САЩ и Китай.

Ма е един от най-богатите китайци и един от най-известните предприемачи

Той се оттегля на 55-я си рожден ден, като това е планирано оттегляне. Той ще остане като член  на Alibaba Partnership – група с 36 члена, която има право да номинира хора за повечето постове в борда на директорите на компанията.

Предприемачът открива компанията през 1999-та, за да свърже китайските износители с американските продавачи на дребно. Преди това е учител по английски език.

В последствие компанията започва да задоволява и растящия пазар в Китай. Разширява се в сфери като банкови услуги, развлечение и облачно изчисление. Местния бизнес формира 66% от 16.7-те милиарда долара приходи във второто тримесечие на годината.

Растежът в онлайн продажбите спада до 17.8% за първата половина на 2019-та, заради забавянето в китайската икономика. Годишният растеж за 2018-та е 23.9%

Приходите растат с 42% спрямо миналата година, а печалбата със 145% до $3.1 милиарда. Годишният растеж за 2018-та обаче е 51%.

Общият брой на продажбите в платформите на Alibaba се повиши с 25% миналата година до $853 милиарда. Най-голямата щатска компания за електронна търговия, Amazon, има общи годишни продажби на стойност $277 милиарда.

Освен Alibaba, в групата се намират компании като Tencent (разработчик на игри и гигант в областта на социалните мрежи), търсачката Baidu, търговската платформа JD.com.

Интересното е, че по време на основаването, Интернет в Китай е бил доста недостъпен. С растежа на свързаността, компанията започва да се ориентира все повече към крайния потребител. Тъй като малко китайци използвали кредитни карти, те дават старт на системата за онлайн разплащания Alipay.

През септември 2014-та, Alibaba с $25 млрд. стойност на първичното си публично предлагане на борсата в Ню Йорк, се установи като китайски лидер

Богатството на Джак Ма се оценява на $38 милиарда.

През 2015-та година той закупи South China Morning Post, най-големия вестник на английски в Хонг Конг.

Кой ще го наследи?

Новият председател ще е CEO-то Daniel Zhang, бивш счетоводител и ветеран с 12-години опит в Alibaba. Преди това той бе президент на потребителски насочената платформа Tmall.com.

През 2011-та година имаше скандал с Ма, тъй като излезе на яве, че контролът върху Alipay е прехвърлен на компания, която той контролира, без да се уведомят акционерите. Това включва фирми като Yahoo и Softbank.

Оправданието е, че този ход е бил нужен, за да се спазят китайските регулации. Някои анализатори съобщиха, че цената на актива е била доста занижена. В последствие спорът между Alibaba, Yahoo и Softbank e решен.

Имало е и доста критики срещу Alibaba Partnership. Според някои анализатори, групата има по-голямо влияние и контрол върху компанията от самите акционери.

Това, с което ще бъде запомним Ма обаче е неговата философия

Той винаги държи компанията да се развива в дългосрочен план, a не да отговаря на напрежението на финансовите пазари.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър
Димитър
Али Раза
Али Раза

Е па мое да му не стигат години и трудов стаж, как е тука

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Прав е чиляка…да оди да плющи млади китайки на Малдивите, а не да го бутнат накрая в нялой китайски затвор и да му вземат милиардите