Джеймс Камерън помага за камерата на новия марсоход

0
24

Едва ли има някой, който да не си спомня красивите цветни снимки, които изпращаше марсианският роувър Спирит, по време на своето пътешествие на червената планета. А сега си представете какво би било, ако имахме възможност да гледаме 3D видео с висока резолюция, което е заснето на повърхността на Марс. Звучи страхотно и добрата новина е, че това вероятно ще стане реалност, защото с тази работа се е заел истински професионалист.

Джеймс Камерън, един от най-големите авторитети в света на 3D киното, помага за създаването на камерата, която ще бъде поставена на следващия марсиански роувър. Компанията Malin Space Science Systems от Сан Диего е натоварена от NASA да разработи камерата, а в работата ще участва и Камерън.

Следващият апарат, който ще обикаля марсианските пустини се нарича Curiosity. Изстрелването му към планетата Марс е планирано за 2011 година, но камерите все още не са готови. Malin вече са разработили две снимачни устройства, които могат да снимат с цветове и висока резолюция, но не в 3D. Камерата на Джеймс Камерън ще има възможност за оптично увеличение и триизмерно заснемане.

Специалната камера трябва да бъде завършена навреме и изпратена на NASA преди началото на финалните тестове с Curiosity. Ако създателите и се справят с трудната задача, след време ще имаме възможност да гледаме видеокадри от Марс с широк ъгъл и кинематографско качество.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари