Китай стартира програмата Made in China, а президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да върне производството в САЩ. Но ръководителят на китайския ритейлър Alibaba Джек Ма счита, че е време да се откажем от този подход.

Създателят на глобалната корпорация предлага да се премине към нов формат на производството и на труда, понеже традиционното образование е заседнало в миналото и както преди подготвя учащите се за работа във фабриките.

Ръководителят на гиганта Alibaba Джек Ма е убеден, че в бъдеще основен двигател на пазара ще стане индустрията на услугите, а не промишлеността. Програмите Made in China, която прокарва правителството на Китай и и обещанията на Тръмп да направи Америка отново велика чрез връщането на производството в САЩ, нямат смисъл в съвременните условия.

„Време е да престанем да говорим за Made in China и Made in America. Настъпи епохата Made in Internet“.

Това заяви Джек Ма по време на събитието Bloomberg Global Business Forum в Ню Йорк.

Според основателя на Alibaba, съвременният подход към образованието не отговаря на новите реалности и не подготвя децата за бъдещите промени в пазара на труда. „Ние учим децата по такъв начин, че те след 30 години ще останат без работа„.

Децата биват убеждавани, че машините работят по-добре от хората и започна да се изисква хората да станат подобни на машините. Но в бъдеше най-ценни ще се окажат качествата, които машините никога няма да имат. Джек Ма обозначава тези качества с IQ, EQ и LQ, където LQ е коефициентът на любов – уникално свойство, което различава човека от машината. „Ако искате да ви уважават, покачвайте своето LQ“ – съветва Джек Ма.

По време на форума Джек Ма каза, че е едновременно и реалист, и оптимист, който вярва в бъдещето на технологиите. В същото време китайският предприемач съветва да бъдем внимателни, и че хората не бива да се страхуват. „Не е добре, когато учени, специалисти и предприемачи плашат хората с технологиите. Хората започват да се страхуват, че няма да има работа, че машините ще отнемат всичко и ще поробят човечеството. Мисля, че хората трябва да имат увереност в себе си„.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари