Джери Янг напуска Yahoo!

0
48

Един от основателите на Yahoo! – Джери Янг – напуска концерна, съобщиха източници от компанията. Освен това, той напуска и бордовете на директорите на китайската Alibaba Group и японската търсачка Yahoo!-Japan.

В писмо, адресирано до председателя на Управителния съвет на Yahoo! Рой Босток, Янг пише, че за него е дошло време да се заеме с други проекти. Той изрази подкрепата си за Скот Томпсън като ръководител на компанията и пожела успешно бъдеще на Yahoo!.

Янг и Дейвид Фило основаха Yahoo! през 1995 година. Янг оглавяваше компанията от 2007 до 2009 година. Според Босток, приоритет за Янг винаги са били интересите на акционерите, служителите и потребителите.

Бившият президент на електронната платежна система PayPal Скот Томпсън оглави интернет-холдинга Yahoo! в началото на текущата година. Преди това временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор беше главният финансов директор на компанията Тимъти Морс.

Преди това позицията бе заемана от Карол Барц, която пое ръководството на концерна през 2009 г., като смени на поста Янг. Докато беше главен изпълнителен директор, той се противопостави на продажбата на Yahoo! на Microsoft, което доведе до рязък спад в цената на акциите на компанията. Поради недоволството на акционерите тогава се наложи Янг да подаде оставка.

Барц бе уведомена за уволнението по телефона. Причините за това така и не бяха оповестени, но, според The ​​Wall Street Journal, Бордът на директорите на Yahoo! е счел, че плановете за основните дейности на концерна не се изпълняват изцяло. Анализаторът от нюйоркската компания Evercore Partners Кенет Син съобщи в интервю за ресурса Bloomberg, че Барц често е предизвиквала недоволството на акционерите с неспособността си да се противопостави на натиска от страна на конкурентите на Yahoo! – Google и Facebook.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари