Джеф Атууд: „Да се използва парола от 8 или по-малко символи е все едно изобщо да няма парола“

3
78

Интернет легендата Джеф Атууд (Jeff Atwood), създател на Stack Overflow и Coding Horror, публикува интересна статия, с която отправи критики към политиката за защита с пароли.

Атууд счита, че днешните правила за защита с пароли, които предполагат използването на букви, цифри и специални символи, не са много надеждни и дори са контрапродуктивни. „Съвсем сериозно, прекратете тези глупости с произволните пароли. Ако не искате да повярвате на мен, просто прочетете препоръките на NIST от 2016 година„.

Друг ключов проблем, според експерта, е дължината на паролата. Надеждната парола трябва да се състои от 10 и повече символа, а програмистите трябва да осигурят възможност за въвеждане на подобни пароли. „Към днешен ден, съобразявайки се с напредъка в облачните изчисления и случаите на подбор на пароли с помощта на графични процесори, използването на парола от 8 или по-малко символи на практика е същото, като въобще да няма парола“ – допълва създателят на Stack Overflow.

Атууд препоръча на програмистите и разработчиците да вграждат в своя софтуер защита срещу подбор на пароли по речник. Според него, около 30% от потребителите слагат пароли, които са първите редове на списъците с пароли и не е толкова трудно да се показва предупреждение при избор на парола, че тя е включена в списъка с най-популярните пароли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари