Джеф Безос: „Колонизирането на Марс е нецелесъобразно“

16
1852

В бъдеще човечеството може да изгради много селища извън Земята, но не и на Марс, понеже да се живее на Червената планета е нецелесъобразно, счита ръководителят на Amazon и основателят на компанията Blue Origin Джеф Безос. Милиардерът често казва, че крайната цел на неговата космическа компания е опростяване усвояването на космоса.

Безос счита, че на първо време човечеството трябва да изведе извън пределите на Земята тежката промишленост и електроцентралите.

Хората трябва да излязат в космоса, за да защитят планетата“ – каза Безос.

Милиардерът подчерта, че не е възможно вечно да се използват земните ресурси. С нарастването на населението човечеството неизбежно ще се сблъска с нежелателни ограничения. Те могат да бъдат избегнати чрез усвояването на далечния космос: ако добивът на полезни изкопаеми, производството на електрическа енергия и тежката промишленост бъдат изведени в космическото пространство, човешкото може да нараства с практически неограничени темпове, счита Безос. Според предприемача, Слънчевата система може да побере минимум 1 трилиона души.

Земята е перлата на Слънчевата система. Защо да я замърсяваме с тежка промишленост? Това е нонсенс“ – допълва Безос.

Считам, че в крайна сметка нашата планета трябва да стане жилищна зона, център за обучение и максимум, база за леката промишленост“ – добави Безос в интервю за Business Insider.

Най-богатият човек на Земята не признава Марс като потенциално място за живеене: „Всички, които искат да се преместят на Марс, съветвам една година на поживеят на Еверест“ – каза милиардерът, намеквайки за идеите на Илън Мъск.

Ръководителят на Amazon счита, че другите планети по принцип не бива да бъдат разглеждани като жилищно пространство. Новите селища трябва да бъдат създавани недалече от Земята – например в орбита около планетата.

Нашата планета е най-добрата от всички – тя е идеалното място в Слънчевата система и не е целесъобразно да бъде напускана“ – уверява ни предприемачът.

Главната задача на Blue Origin през следващите години е построяването на инфраструктура и демократизация на изстрелванията. Безос счита, че ракетите за многократно използване все още не са достатъчно ефективни, понеже преди всеки полет се налага да се прави инспекция на бустера. Милиардерът дава за пример Boeing 767: „Представете си, че самолетът трябва да бъде изследван с рентген преди всеки полет, а също така да бъде разглобяван и сглобяван отново. Няма как при подобен подход полетите да са евтини„.

Силното поевтиняване на изстрелванията ще даде възможност на предприемачите да започнат бизнес в космическия сектор при минимални разходи. В резултат от това и в тази сфера ще се появят иноватори и ентусиасти, а космическата индустрия, която сега едва се заражда, ще започне стремително да се развива – допълва Безос.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
9 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
IIIКольоКосмоНафтаdonиме Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Како падне астероида и изгори цялото човечество, със все напечелените пари, които на Безос и останалите мултимилиардери им се свиди да инвестират, за да станем космическа раса. Т.е. когато всичко докрай пропадне само заради целта да се печелят и трупат пари, ще види той.

favr
favr

„Новите селища трябва да бъдат създавани недалече от Земята – например в орбита около планетата.“ … само първо трябва да измислят изкуствена гравитация

111
111

Ротация

АнонимеН1
АнонимеН1

,,Глупости“..

Salif
Salif

Напълно целесъобразно е ! Трябва да колонизираме Марс!

don
don

ало аватар, какъв ще го търсиш на марс?

Последния самурай
Последния самурай

Тази е като президента им – пълна анимация ! Хабер си нямат как трябва да върви човечеството напред .

мхм
мхм

Смешник!

КосмоНафта
КосмоНафта

По принцип е прав . Въпреки мераците на мнозина тук подхранвани от реклами и въздухарски обещания че вече как ли не още утре тръгваме за Марс … Спомнете си „Mars One“ и съдбата и … А глупаците с „галактическото гражданство“ ? А тия дето продаваха парцели на Луната ? Хахаха. Все сериозно звучащи „проекти“ търсещи инвестиции и после фалиращи тихомълком. Никой ли не се замисля, че полет до Марс е сериозно нещо и трябват изпълнението на задължителни етапи за да се осъщести . А дори не говорим за един полет а за КОЛОНИЗАЦИЯ . Хиляди тона оборудване, материали, машини, специалисти….… Виж още »

име
име

Актьора се казва Мат Деймън

КосмоНафта
КосмоНафта

Да прав си .Видях си грешката, чак когато го публикувах. Благодаря за корекцията .

Кольо
Кольо

По принцип не е прав, ама чака някой друг, с бюджетни или свои средства, да му отвори вратичката и той още от началото, като мине през готовата врата и да почне веднага да печели. Ама така всеки може. А би трябвало като иска да печели, първо да се охарчи с бая повече инвестиции, от тези които е вложил до момента. Не е като да е някой, който няма пари. Има повече от достатъчно сам да постави началото на колонизацията на системата.

III
III

„Излитането на ракета от Луната би била в пъти по-лесно, по-евтино и по-удачно решение отколкото на такава от Земята .“ Историята не веднъж е показала, че когато има състезание за крайна цел, не се търси лесното и евтино, а възможно най бързото. И по тази причина в този момент една ракета с кола и манекен на борда обикаля в орбита около Марс. Джеф изостава в надпреварата и затова се е загрижил за целесъобразността. А иначе всеки знае че в началото на Марс ще трябва да се доставят ресурси от земята както се прави и на международната станция, Филма си е… Виж още »

КосмоНафта
КосмоНафта

Ако става въпрос за един кораб който да пристигне първи на Марс състезавайки се със други – ДА . Прав си .Ще бързат. Обаче ПРАВИ РАЗЛИКАТА – Колонизирането не е състезание а планирано, поетапно овладяване на цяла една планета на значително разстояние от земята .То не е да дотичаш и да забучиш знаменце . Колонизирането означава десетки, стотици кораби към Марс ….. огромно количество ресурси, стотици милиарди долари и много хора предварително обучени да работят в марсиански условия . Независимо колко е силна икономиката на една държава – то това не е достатъчно .Може би за 1-2-3 бързи полета ,… Виж още »

Кольо
Кольо

Когато нещата почнат да се правят масовка, цените няма да са както когато се изготвя единично уникално оборудване. Все едно да сравняваш цените на модел автомобил ръчна изработка, от който се правят примерно 10-20 броя и цената на уникалният дизайн и ръчният труд падаща върху отделен брой е сериозна, с масово произвеждани в милион бройки модели през почти напълно автоматични поточни линии. Да не говорим и че навлизането на многократното използуване на ракетно-космическите системи също снижава цената на отделният полет. Полетът, всъщност експедицията с екипаж до Марс, преди 30 и повече години, се смяташе на онези цени при по-скъпият тогава… Виж още »

III
III

@КосмоНафта На луната нямаш гориво и кои знае какви ресурси… има ресурси, каквито има и на Марс. Тях е безсмислено да ги превозваш от луната до Марс. Ако си представяш пък с ресурси от луната да строиш кораби там .. няма как да стане… нито имаш машини нито толкова специалисти в разли4ни области на машиностроенето ще отидат на луната да живеят и сглобяват там кораби… а друг е въпроса какъв качествен контрол може да се направи там на нещото което евентуално ще построят. Единствения плюс е само, че може да се събере голямо количество полезен товар в една совалка и… Виж още »