Ръководителят на Blue Origin и Amazon Джеф Безос показа в Instagram клип със своя нов завод във Флорида, в който ще бъде сглобявана тежката орбитална ракета с многократно използване New Glenn.

През последните няколко седмици Джеф Безос започна да разкрива плановете си по създаването на голямата двустепенна орбитална ракета носител New Glenn с височина 82 метра, която може да изведе в ниска орбита товар от 45 тона и 13 тона на геопреходна орбита. Ракетата по принцип е замислена с многократно използване.

Размерите на новата ракета не дават възможност тя да бъде сглобявана в сега съществуващата фабрика в Кент, Вашингтон. Ето защо Blue Origin ще произвежда ракетния двигател BE-4 в завода в Алабама, а сглобяването на ракетата носител ще става в новия завод във Флорида.

Джеф Безос написа, че строителството на производственото хале за сглобяването на тежката ракета New Glenn, върви с пълна пара.

Досега строителството на тази ракета бе едно скъпо хоби на Безос, в което основателят на Amazon харчеше по $1 милиард всяка година. Но ако Blue Origin успее, и успешно изстреля ракетата New Glenn, проектирана за 100 излитания и кацания, то тези инвестиции ще се възвърнат многократно.

Първото изстрелване на тежката ракета New Glenn е планирано за края на 2019 или началото на 2020 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари