Един от най-богатите хора в историята на човечеството, основателят на Amazon Джеф Безос с капитал около 0,1 трилиона долара, започна инсталирането на изцяло механичен 152-метров часовник в непристъпна планина, който ще показва сравнително точно време през следващите минимум 10 000 години.

Механизмът на 10,000 Year Clock използва термичните цикли на деня и нощта със синхронизация по Слънцето по пладне.

За Безос, новият проект с цена $42 милиона не е просто за престиж. Това е своеобразен символ на дългосрочното планиране, при което се мисли не само за днешния ден, и времето не се измерва с дни и години и дори не и с десетилетия – а с епохи и хилядолетия. Джеф Безос се надява, че 10000-ят часовник ще помогне на хората да осъзнаят, че техният живот е само мимолетен миг в историята и че трябва да се мисли за бъдещето. Далечното бъдеще. Да оставим суетата и да да се заемем с работа, която има значение, която е по-важна от парите.

Докато този часовник работи, САЩ навярно ще престане да съществува. Цели цивилизации ще се появят и изчезнат. Ще бъдат измислени нови системи за развитие и управление на обществото. Вие не можете да си представите света – и никой не може, в който ще работи този часовник“ – каза Безос.

За новия часовник е прокопана сложна система от тунели и пещери. Подготовката на проекта е отнела цели 7 години, а сега започва самото монтиране на гигантския часовник.

В сайта 10,000 Year Clock се казва, че да се стигне то това място съвсем не е лесно: до най-близкото летище с автомобил се стига за няколко часа, необходимо е алпинистко оборудване и трябва да се знае точния маршрут.

Освен основната пещера, прокопани са и още 5 паметни пещери с размер на обикновена стая. Това са своеобразни музеи, посветени на достиженията на човечеството към даден етап на времето. Стаята, посветена на навършването на 1 година от работата на Часовника е превърната в планетариум: показани са планетите на Слънчевата система и земната Луна, както и всички междупланетни сонди, изстреляни от Земята през 20 век. Точният час вече е зададен и когато след 1 година той настъпи, обектите в планетариума ще се задвижат.

Стаите за 10, 100, 1000 и 10 000 годишнини засега не са обзаведени. За тях е предвиден специален механизъм, който може да активира определено събитие в точно зададения юбилеен час.

За анимацията на десетгодишния юбилей засега идеи няма, но ако имате подобна идея, можете да я споделите на [email protected]

Строителството и инсталирането на Часовника се извършва от фондацията „Дългото настояще“ (The Long Now Foundation), на която Безос даде цели $42 милиона. Основният изпълнител е Swaggart Brothers Cementation Inc.

В интервю за Wired визионерът бе запитан, как се отнася към това, което прави в Amazon. Отговорът е интересен:

Всичко това съответства на моя мироглед. Ако всичко, върху което работите изисква хоризонт от три години, то вие се конкурирате с огромен брой хора. На ако инвестирате в седемгодишен хоризонт, започвате да се конкурирате с малцина, понеже малко хора искат да се занимават с това. Чрез разширяване хоризонта на планирането може да се включите в проекти, в които няма как да попаднете по друг начин. В Amazon обичаме да работим с хоризонт от пет до седем години. Ние искаме да посадим семената, да им дадем възможност да пораснат, и сме много настойчиви в това. Ние сме настойчиви в своите подходи и гъвкави в детайлите„.

Идеята за дългосрочното планиране изцяло се споделя от организацията The Long Now Foundation.

През 4000-та година някой ще намери този часовник и ще си помисли: в името на всичко свято, защо са построили това?„- каза още Джеф Безос. Навярно същият въпрос си задават много хора и сега. Обикновеният човек би си помислил, че $42 милиона могат да се похарчат много по добре: може да си купиш хубава и красива яхта, чудесен дом или поне частен самолет за своето куче. Не е лесно да си представи човек, че този сложен и многогодишен проект има една единствена цел – да вдъхновява хората.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари