Един от най-богатите хора в историята на човечеството, основателят на Amazon Джеф Безос с капитал около 0,1 трилиона долара, започна инсталирането на изцяло механичен 152-метров часовник в непристъпна планина, който ще показва сравнително точно време през следващите минимум 10 000 години.

Механизмът на 10,000 Year Clock използва термичните цикли на деня и нощта със синхронизация по Слънцето по пладне.

За Безос, новият проект с цена $42 милиона не е просто за престиж. Това е своеобразен символ на дългосрочното планиране, при което се мисли не само за днешния ден, и времето не се измерва с дни и години и дори не и с десетилетия – а с епохи и хилядолетия. Джеф Безос се надява, че 10000-ят часовник ще помогне на хората да осъзнаят, че техният живот е само мимолетен миг в историята и че трябва да се мисли за бъдещето. Далечното бъдеще. Да оставим суетата и да да се заемем с работа, която има значение, която е по-важна от парите.

Докато този часовник работи, САЩ навярно ще престане да съществува. Цели цивилизации ще се появят и изчезнат. Ще бъдат измислени нови системи за развитие и управление на обществото. Вие не можете да си представите света – и никой не може, в който ще работи този часовник“ – каза Безос.

За новия часовник е прокопана сложна система от тунели и пещери. Подготовката на проекта е отнела цели 7 години, а сега започва самото монтиране на гигантския часовник.

В сайта 10,000 Year Clock се казва, че да се стигне то това място съвсем не е лесно: до най-близкото летище с автомобил се стига за няколко часа, необходимо е алпинистко оборудване и трябва да се знае точния маршрут.

Освен основната пещера, прокопани са и още 5 паметни пещери с размер на обикновена стая. Това са своеобразни музеи, посветени на достиженията на човечеството към даден етап на времето. Стаята, посветена на навършването на 1 година от работата на Часовника е превърната в планетариум: показани са планетите на Слънчевата система и земната Луна, както и всички междупланетни сонди, изстреляни от Земята през 20 век. Точният час вече е зададен и когато след 1 година той настъпи, обектите в планетариума ще се задвижат.

Стаите за 10, 100, 1000 и 10 000 годишнини засега не са обзаведени. За тях е предвиден специален механизъм, който може да активира определено събитие в точно зададения юбилеен час.

За анимацията на десетгодишния юбилей засега идеи няма, но ако имате подобна идея, можете да я споделите на chamber@10000yearclock.net.

Строителството и инсталирането на Часовника се извършва от фондацията „Дългото настояще“ (The Long Now Foundation), на която Безос даде цели $42 милиона. Основният изпълнител е Swaggart Brothers Cementation Inc.

В интервю за Wired визионерът бе запитан, как се отнася към това, което прави в Amazon. Отговорът е интересен:

Всичко това съответства на моя мироглед. Ако всичко, върху което работите изисква хоризонт от три години, то вие се конкурирате с огромен брой хора. На ако инвестирате в седемгодишен хоризонт, започвате да се конкурирате с малцина, понеже малко хора искат да се занимават с това. Чрез разширяване хоризонта на планирането може да се включите в проекти, в които няма как да попаднете по друг начин. В Amazon обичаме да работим с хоризонт от пет до седем години. Ние искаме да посадим семената, да им дадем възможност да пораснат, и сме много настойчиви в това. Ние сме настойчиви в своите подходи и гъвкави в детайлите„.

Идеята за дългосрочното планиране изцяло се споделя от организацията The Long Now Foundation.

През 4000-та година някой ще намери този часовник и ще си помисли: в името на всичко свято, защо са построили това?„- каза още Джеф Безос. Навярно същият въпрос си задават много хора и сега. Обикновеният човек би си помислил, че $42 милиона могат да се похарчат много по добре: може да си купиш хубава и красива яхта, чудесен дом или поне частен самолет за своето куче. Не е лесно да си представи човек, че този сложен и многогодишен проект има една единствена цел – да вдъхновява хората.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
ХиХиХмммиткоИметъй-тъй Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Да беше вложил тия 42 милиона за ускоряване на изработката и изпитанията на голямата си ракета New Glenn, щеше да е значително по-добре прието от публиката. А това от статията, е напълно безсмислено.

Dave
Dave

Това по никакъв начин не му забавя ракетата. Някой хора могат да работят по няколко проекта едновременно. Знам че ти звучи налудничево…

Труе Macedonec
Труе Macedonec

О, Джеф! 🙂

peshkoleshko
peshkoleshko

Имал… дал… Едно време фараоните строили пирамиди да ги помнят във вечността, сега строят часовници. Не е съобразил да го направи от камък, че тая неръждавейка ще си я хареса някой в близките 500г.

Хмм
Хмм

Малко неща могат да оцелеят хилядолетия при това да не загубят смисъла си. Сещам се само за няколко – пещерни рисунки, каменоделие и народни приказки предавани от дядо на внук. Всичко друго е подвластно на най-свирепата стихия – Времето.

Анонимен
Анонимен

Уорън Бъфет :

Мога да нема 10 000 художника да ми рисуват портрети .

И каква полза ще донесе това на света ?

Анонимен
Анонимен

Какво ще подпомогне света
още неработещ
неточен
152 метра часовник
в непрестъпна планина ?

А работниците на amazon се самоубиват от напржение.

Storm
Storm

Аз за зъбни колела които карат 10 000 години не съм чувал.

Хмм
Хмм

Те ще си издържат, но интересно каква смазка ползват. Със сигурност са помислили и за това. Не мислете, че за Джеф Безос работят глупаци.

wtf
wtf

Фирма която вади $ чрез компоти
поръчва МЕХАНИЧЕН часовник в пещера ??

тъй-тъй
тъй-тъй

Ето една достойна кандидатура за най-глупава идея за следващия милениум. Удобен момент да префасонираме стария философски въпрос за дървото в гората: „Работи ли часовникът на Безос, ако няма кой да го види?“
ПП. Я изкара десет години, я не. Хората периодично ръсят големи думи за столетия и хилядолетия, пък като минат петдесет-сто години, какво да видим – нищо не останало.

Име
Име

Това е реклама че amazon че ще изкара хиладолетия.

митко
митко

Братята роми одобряват!

ХиХи
ХиХи

Мисля че са прекалено мързеливи да се катерят почукарите… макар че ако чуят че има бакър чудеса правят. Лифт ще изградят само и само да го разграбят.