Джонс Хопкинс: 6 пъти по-ниска смъртност от Covid-19 в страните с масова БЦЖ ваксина

9
5920

В страните, в които широко се използва ваксина срещу туберкулоза, смъртността от новия коронавирус е почти 6 пъти по-ниска. Информацията бе публикувана днес от изданието Daily Mail, което цитира данните на водещите медицински специалисти.

Ваксината Calmette-Guérin (БЦЖ), изобретена преди около повече от един век, създава имунитет срещу бактериалните и вирусните инфекции, предизвиквани от туберкулозата. Медицинските специалисти са убедени, че хората, на които е направена БЦЖ ваксина, имат по-добра имунна система.

Във Великобритания е правена БЦЖ ваксина на всички ученици на възраст от 10 до 14 години през периода от 1953 до 2005 година, но след това са престанали да я правят, понеже нивото на заболеваемост от туберкулоза е драстично намаляло.

Направените многобройни изследвания в тази област показват, че използваната в САЩ БЦЖ ваксина, направена в детска възраст, защитава организма от туберкулоза до 60 години след ваксинирането. Може би това е една от причините новия коронавирус да се понася по-тежко от възрастните хора.

Не се знае какъв точно е механизмът, който спира другите инфекции, но се вижда, че той засилва възможностите на човешката имунна система и може да се окаже, че е ефективен и срещу COVID-19. Това са така наречените нецелеви ефекти, които изграждат силна защита срещу респираторните заболявания и са признати от Световната Здравна Организация.

Информацията е публикувана в сайта на медицинския архив medRxiv, което означава, че това изследване все още не е проверено от други учени. След проверката научната работа ще бъде публикувана в официалните медицински списания и издания.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари