Джон Ратклиф: Китай използва генно редактиране с метода CRISPR, за да направи свръхсилна армия

3
1394

Джон Ратклиф, американски директор на националното разузнаване, казва, че Китай използва технологията за генно редактиране CRISPR, за да направи биологично свръхсилна армия.

Това е силно провокативно твърдение и е само една от много теми, за които говори Ратклиф пред Wall Street Journal, като още твърди, че Китай е най-голямата заплаха за САЩ и света. Независими анализатори казват, че със сигурност е възможно да е имало теоретично или практическо експериментиране с редакция на генома на човека – наскоро публикувана статия дори разкри, че китайското правителство вероятно е подкрепило експеримента с метода CRISPR върху близнаците от 2018 г. или поне е показало нескрита толерантност към него, но NBC съобщава, че е малко вероятно CRISPR да е бил използван като средство за увеличаване на човешките способности, като според тях, това все още не е постижимо от нивото на постигнатите опит и знания в областта, дори и на най-развитие лаборатории по генетика в Китай.

Ратклиф пише, че намира експериментирането  с човешкия геном, с цел създаване на свръхсилни армейци, за неморално и осъдително.

„Разузнавателните данни показват, че Китай дори е провела тестове на генно инженерство с хора, върху членове на Народната освободителна армия, с надеждата да развие войници с биологично подобрени способности. Няма етични граници в борбата за власт и надмощие на Пекин“, допълва той.

Но нито Ратклиф, нито ЦРУ или пък китайското правителство, са отговорили на запитването на NBC за разкриване на допълнителни подробности. А американската армия е направила много свои изследвания за увеличаване на способностите на войниците, макар и тези опити да не включват генно редактиране с метода CRISPR.

Истинска заплаха

Китайските военни лидери заявиха, че биотехнологиите имат невероятен потенциал за военни приложения, съобщават NBC. Но експертите в тази област са по-малко загрижени за създаване на свръхвойници на CRISPR, отколкото от това какви дългосрочни последици върху човешкия организъм и обществото може да има генното инженерство.

„Когато започнем да си играем с генетичните организми, това може да има непредвидени последици“, каза бившият офицер от флота на САЩ Уилсън Ворндик пред NBC.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари