Джордж Сорос: Facebook не трябва да остава в ръцете на Зъкърбърг

18
1560

Джордж Сорос, който подкрепя Демократите в САЩ, разкритикува Facebook и в частност Марк Зъкърбърг. Не харесва това, че социалната мрежа няма да проверява истинността на политическите реклами за президентските избори през 2020 в Щатите.

„Аз вярвам, че господин Тръмп и изпълнителният директор на Фейсбук, Марк Зъкърбърг, осъзнават, че интересите им съвпадат. Президентът трябва да спечели изборите, а Зъкърбърг да прави пари. Решението на Facebook да не проверява истинността на рекламите от политически кандидати през 2020-та отваря вратите на фалшивите, манипулирани, екстремистки и подстрекателски твърдения.“, обяснява той пред Ню Йорк Таймс.

Сорос смята, че Зъкърбърг и главният оперативен директор Шерил Снадбърг следват един единствен принцип – на максимизирането на печалбите, без значение какви ще са последствията от това

„Аз изразих моя страх, че с помощта на Фейсбук Доналд Тръмп ще спечели изборите през 2020-та. Скорошното наемане на фигура от десничарските среди да помага с управлението на новинарската секция на Фейсбук подсилва тези страхове.“, продължава милиардерът.

Според него отговорният подход е очевиден. FB е компания, която разпространява информация, а не просто неутрален модератор или „платформа“. Призовава корпорацията да носи отговорност за съдържанието, което се появява на страниците в социалната мрежа.

„По един или друг начин, Зъкърбърг и Сандбърг не трябва да бъдат оставени да контролират Фейсбук.“, заключва той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари