Представителят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) Джоузеф Борк (Joseph Borg) забеляза нов ръст в популярността на биткойна. Експертът сподели, че в най-популярната криптовалута са започнали да инвестират дори хората със съвсем малки спестявания. Започнала е съвсем нова фаза – за да закупят биткойни, хората поемат сериозни финансови рискове.

В интервю за CNBC ръководителят на SEC на щата Алабама Джоусеф Борг подложи на критика необмислените действия на начинаещите криптоинвеститори. Борг счита, че интересът към биткойна вече се превръща в мания. „Хората започнаха да теглят кредити за закупуване на биткойни, вземат кредитни карти, теглат ипотечни кредити, обезпечени с цялото имущество“ – описва мащабите на произходящото Борг.

След резкия скок на курса, много хора започнаха да се интересуват от биткойна. В края на месец ноември, само за една седмица, на борсата Coinbase са създадени над 300 000 нови биткойн портфейли. Според Борг, рискът е голям: „Не бива да постъпват по този начин възрастните хора със $100 000 годишна заплата, ипотека и две деца в колежа„.

Но Борг не се счита за противник на биткойна и е на мнение, че блокчейнът и криптовалутата заедно с него, ще продължат да съществуват. Регулаторът повече се притеснява от манията, която може да завърши зле.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
СтаниславСмешник!грешишхипстер Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коледа
Коледа

се притеснява от МАНИЯта , която може да завърши зле.

МАНИЯта по луковиците на лалета
2000 г – МАНИЯта интернет(. соm)
2008 – МАНИЯта по имоти

те.
btc скача – хората са МАНИАКално-еуфорични
btc пада – хората са МАНИАКално-депресивни

Анонимен
Анонимен

Мания по коли
Мания по iphone

Стамат
Стамат

Мания по долари

Nvme
Nvme

Хазарта е до гроб , докато пръстите шават.
РС улеснява хазарта.

Анонимен
Анонимен

Съседката хазартоса 6 апарт. & 2 гаража на бингото.

хипстер
хипстер

А, ето как америка ще завлече целия свят, отново.
Американските банките дават заеми за биткойни на драго сърце, нали? От което цената на биткойна расте още по-бързо.
Когато биткойна гръмне (или бъде гръмнат) няма да завлече само тарикатите а и банките. А чрез тях и държавите. Е, не и тази която печата долари, де.
Дано европа се е поучила от предишната американска схема и избегне следваща криза предизвикана от превъртане на зелени хартийки.

Станислав
Станислав

Ама много бързо забравиха хората финансовата криза в Гърция преди няколко години, когато на човек там му беше забранено да тегли от банкомат повече от 100 евро на ден. Та на биткойн автоматите в Гърция такова ограничение нямаше. И сега няма ограничение. Ами горкия холандец с цялото си семейство през това лято дето си беше продал всичко за Биткойн-и и се изнесоха на каравана. Колко го подиграваха, но той си каза човека, че цялото му семейство го подкрепя… Бяха купили за 400000 евро биткойни на курс около $5500 – та колко са напред сега на курс $17400? Подигравайте се още,… Виж още »

грешиш
грешиш

Доларът има тройно покритие. Покриват го американския флот, американските военно-въздушни сили и американските сухопътни войски 🙂 Всеки, който откаже да приема долари по курс, определен от щатите, тутакси бива обявен за „враг на демокрацията“. За справка – Садам Хюсеин през 2000-та започна да продава иракския петрол в евро. Какво му се случи през 2001-ва – всички знаем… А биткойнът е пирамида, създадена от същите тия, дето печатат доларите. Твоя холандец може да е купил за $400К койни на курс $5500, ама не ги е продал на курс $10 000. Нито на курс $17 000. Нито ще ги продаде на курс… Виж още »

Станислав
Станислав

Покриват ми оная работа – просто хартия.

Смешник!
Смешник!

Тръгнал да плаче за гърците, че преди две години за няколко месеца нямали право да теглят повече от €100 на ден, моля ти се! И това било тежка криза! А че над един милион български пенсионери вече над 25 години нямат право да теглят повече от €100 на месец, щото толкова им е пенсията, при същите цени на храните, лекарствата, тока и горивата като в Гърция – това не е криза, така ли?