Джуно изпрати страхотни снимки на облаците на Юпитер

10
26

Автоматичната междупланетна космическа станция Джуно (Juno), създадена от NASA специално за изследването на Юпитер и неговите околности, изпрати най-интересните досега и потресаващи фотографии на газовия гигант.

Първото изображение според много специалисти е най-добрата снимка на Юпитер досега, която показва газовите облаци на гиганта. Фотографията е заснета на 27-ми март 2017 година, когато космическият апарат за първи път прелетя близо до Юпитер. Фотографирана е област, избрана чрез гласуване от специалистите на NASA. Снимката е направена от разстояние едва 12,7 хиляди километра, а самата област е характерна с разнообразните атмосферни явления.

Според NASA, сините ледени вихри в горния десен ъгъл на изображението са едни от най-трайните и буреносни явления на Юпитер. Повечето урагани на Юпитер, с изключение на Голямото червено петно, са хаотични и през следващите няколко месеца се очаква Джуно да събере данни, които да дадат по-пълна представя за ураганите на Юпитер.

Интересен обект за изследване е бялото петно с форма на яйце в лявата част на изображението.

Втората снимка е направена през месец февруари тази година от разстояние 14,5 хиляди километра. Следващото приближаване на космическата станция до Юпитер ще стане през месец май.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
7 Автори на коментарите
БобоБаща тиАнонименassaАлекс Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

comment image

qdir
qdir

Фотографирана е област,
избрана чрез гласуване от специалистите на NASA.

деМОКРАция

Анонимен
Анонимен

Мен не са ме питали, нито който и да е извън кръга на тия специалисти. Така че е само 0.00000000098% демокрация.

assa
assa

С какво си допринесъл за телескопа или за каквото и да е било, че да искаш? Много лесно като някой постигне нещо да искаме да решаваме, направо що не поискаш да покараш Кюриосити ей тей за кеф, щото като жител на планетата Земя трябва да имаш и ти права нали?

Анонимен
Анонимен

С абсолютна сигурност мога да твърдя, че дори аз лично да не съм допринесъл, за това са допринесли стотици милиони граждани със своите данъци. Никой не е питал гражданите, точно как да бъдат разходваните техните средства. Дали за НАСА да са 19 или 39 милиарда долара, за какви, как да бъдат разпределени сумите по проектите и как да се използуват готовите продукти от осъществяването на проектите. Само не ми намирай кусури в интелектуалното ниво на народа, като оправдание за лишаването му от право за избор, дори за това къде ще се щракне някаква снимка, защото както се видя, „учените“ просто… Виж още »

Алекс
Алекс

Ама как да не намериш кусур на интелектуалното ниво на народа? Едно име на кораб се опитаха да изберат демократично с допитване в ЮК и останаха с Боти Мак,Ботфейс. Съвсем правилно е да не се дава глас на лаици в дадена област. Така хем специалистите ще си свършат спокойно работата, хем мрънкачите ще могат да мрънкат че не са били попитани за мнение. Системата е халифакс 🙂

assa
assa

Въпроса е в това, че те са работили над проекта и са го развивали. Те са имали години да се занимават с това и сега накрая да направят референдум къде да са снимките от хората, които в по-голямата си част не са чували за наука, а колко са правилни решенията им и колко пари са изяли допълнително за неща, които е можело да бъдат спестени си е друг въпрос. Има и други такива като армията, все едно сега да питат народа им какво да правят с нея и те да гласуват да нападнат Русия, защото не ги харесват. Може да… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Отклоняването на дискусията по посока на това, дали народа е квалитетен, или не е и дали трябва да гласува по въпроси, чийто вот може да доведе до сериозни проблеми, не е отговор на това, защо народа да не избере за някакви си там снимки къде да бъдат заснети. От този избор няма да настане ядрена зима като последствие.

Баща ти
Баща ти

Абе „Анонимен“ вземи млъкни, че само простотии дрънкаш..

Бобо
Бобо

Анонимен, пази боже да избират такива лайнянковци като теб, кое да се снима и кое не. Мале,мале…