Джуно изпрати страхотни снимки на облаците на Юпитер

10
1181

Автоматичната междупланетна космическа станция Джуно (Juno), създадена от NASA специално за изследването на Юпитер и неговите околности, изпрати най-интересните досега и потресаващи фотографии на газовия гигант.

Първото изображение според много специалисти е най-добрата снимка на Юпитер досега, която показва газовите облаци на гиганта. Фотографията е заснета на 27-ми март 2017 година, когато космическият апарат за първи път прелетя близо до Юпитер. Фотографирана е област, избрана чрез гласуване от специалистите на NASA. Снимката е направена от разстояние едва 12,7 хиляди километра, а самата област е характерна с разнообразните атмосферни явления.

Според NASA, сините ледени вихри в горния десен ъгъл на изображението са едни от най-трайните и буреносни явления на Юпитер. Повечето урагани на Юпитер, с изключение на Голямото червено петно, са хаотични и през следващите няколко месеца се очаква Джуно да събере данни, които да дадат по-пълна представя за ураганите на Юпитер.

Интересен обект за изследване е бялото петно с форма на яйце в лявата част на изображението.

Втората снимка е направена през месец февруари тази година от разстояние 14,5 хиляди километра. Следващото приближаване на космическата станция до Юпитер ще стане през месец май.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

10 коментара за "Джуно изпрати страхотни снимки на облаците на Юпитер"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz