Димитър Ганчев, Интернет общество – България: Няма шанс за български Google или Facebook с бюрокрация и наредби като Н-18

Как бюрокрацията и наредби като Н-18 принуждават българския бизнес да "емигрира"

17
1723

Отлагането на спорната Наредба Н-18 на НАП през миналата седмица даде глътка въздух на редица собственици на онлайн магазини и услуги. Повече от година те неколкократно заявяват, че новият фискален софтуер е несъвместим с техните търговски сайтове.

Има редица специфики, които не могат да бъдат изпълнени, а пред тях остава единствено изборът да затворят бизнеса си, или просто да не използват касов апарат. Дори след отлагането на наредбата с 6 месеца, което привидно се случи заради протестите на хотелиери и ресторантьори, онлайн предприемачите в България продължават да не бъдат чувани и по нищо не личи, че това ще стане.

От НАП, чрез говорителя си Росен Бъчваров, заявяват в медиите, че регулациите целят да извадят на светло онлайн търговията, която не плаща данъци в размер на 170 млн. лева на година. Те категорично отказват да приемат примери, в които софтуери на редица компании са несъвместими, не само с техните компютърни системи, но и изобщо с принципа на работа, който предлагат.

Чрез различни медии и социалните мрежи интернет експертът и главен секретар на организацията „Интернет общество“ Димитър Ганчев неколкократно е изразявал мнението си за наредбата, за това как работи и какви са нейните недостатъци. След като един от хората, заради които има интернет в България, основател на втория в страната интернет оператор BOL.bg не бива чут обаче, той решава на действа по друг начин, начин по който най-вероятно ще действат и други български интернет предприемачи. Той модифицира настоящия си бизнес и регистрира фирма в Англия.

„Заради наредбата преместваме в чужбина онази част от дейността, която не е свързана с физически обект за продажби, което означава цялата онлайн платформа, около която е базиран нашият бизнес.“, споделя с Kaldata Димитър Ганчев. „Една част от дейността ще се отдели в отделна, не-българска фирма и по всяка вероятност ще се премести дори физически (за облачна услуга това е практически без значение).“

В социалната мрежа Facebook Ганчев прави и по-обширен коментар:

Преди няколко дни писах, че регистрацията на фирма във Великобритания отнема от 3 до 6 часа. Изглежда в петък не са работили заради празненствата за Брекзит, тъй като ме забавиха с повече от обявеното. Днес, неделя, явно компенсират, защото получих съобщение, че всичко с документите ми е наред и фирмата ми ще бъде регистрирана. От утре, живот и здраве, ще екзитнем и ние.

„Аз самият никъде няма да ходя, но усещането ми е като за раздяла. От 1993-та година фирмите ми са регистрирани на един и същ адрес в София, но вече ще са на адрес в Лондон. И то защо? Заради една наредба.“ Това заявява в своя статус един от пионерите на интернет в България – Димитър Ганчев.

За съжаление, не-физически бизнеси, при които софтуерът не обслужва бизнеса, ами самият софтуер Е бизнесът, просто няма как да съществуват в текущата правна рамка на Наредба Н-18.

В тази правна рамка вече няма как да се появи някой местен Гугъл, защото продажбите на ключови думи за реклама са интегрална част от софтуера за търсене и съответно търсачката ще трябва да е СУПТО. Няма как да се появи Facebook по същата причина – платените реклами (спонсорираните постове) са интегрална част от платформата и следователно цялата платформа трябва да е СУПТО – платформата казва коя реклама колко пъти е била видяна и съответно колко ще ти струва това, а накрая на месеца ти взима тези пари от картата.

А по дефиниция, щом един софтуер генерира данни за плащане като единична цена, количество и обща стойност, той е СУПТО. Ако пази тези данни, пак е СУПТО. Ако една софтуерна платформа не може да се преправи като СУПТО – на сайта на НАП има одобрени над 700 софтуера, така че българските Гугъл и Фейсбук могат да си сменят сегашния софтуер с някой от одобрените. А ако не желаят или се оплакват от съдбата си, значи искат да крият доходи.

Всичко, което живее в компютъра, не би могло да се роди в България и да порастне по-голямо от софтуер за касов апарат, защото по дефиниция трябва да е СУПТО, щом на входа или на изхода му има цена и плащане

Няма как платформата на един виртуален бизнес да не получава и да не генерира в реално време данните от / за продажбите си, защото именно платформата е тази, която изпълнява услугата. Кой друг да го прави, ако не тя?

Самата софтуерна платформа е продуктът, който се продава като услуга (as a service) и само тя може да сметне цената, само тя може да обработи плащането. А според Н-18, щом данните за продажбите влизат навътре към друг софтуер или се генерират от друг софтуер, върху него се пренася изискването да е СУПТО с всички произтичащи последствия (пълно описание на процесите, флашка за експортиране на базата данни, администраторски интерфейс и то на български, одобрение на всяка нова версия от НАП *преди* да бъде качена онлайн и т.н., и т.н.).

Ако сте в онлайн бизнеса и горните редове ви звучат като лоша шега, значи просто не сте разбрали, че Н-18 се отнася и за вас. Е, отнася се

Щеше да се отнася още днес, но сега имате малка отсрочка, защото ресторантите поискаха още време. Аз не бих чакал до нейния последен момент. Имате 6 месеца или да издействате *принципна* промяна на духа и буквата на наредбата, или да си преместите бизнеса другаде.

 

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
iakosmehh
iakosmehh

По-добре в Панама, а не Англия.

Ебачев
Ебачев

Навсякъде по света хората си плащат данъците, само в Булхаристан Ганьо Бълхарски Булгар-Бизнестански иска да получава без да даде!!!

Еби учи, еби учи – не се научи:

Като не дава няма как да получи….

Chando
Chando

хахахахахаа баситака не се бях смял отдавна

Solar Power
Solar Power

Жалко,че не си прочел изобщо наредбата……

Кико
Кико

Добре им беше на всички тарикати/предприемачи в БГ, докато можеха да крадат от държавата, тоест от всички нас, а сега ще емигрират. Уважаеми, стойте си там, но рано или късно пак ще трябва да плащате данъци. Нямало здравеопазване, нямало образование, нямало…., нямало оплаква се „Ганьо“ и в същото се чуди как да скрие ДДС-то.

saentist
saentist

Не става дума за криене на ДДС а за принудително увеличване на същото под друга форма.
А тези които никога не са плащали няма и да плащат.
Нашия тиквоч ни загроби в липси сега ги попълва да не го биеме много.

Що не почне да ги тараши тез дет по цял ден кибичат по кафенетата с коли над 100хил, да обеснят от де пари,
а не тез дет един магазин едвам им изкарва насъщния.

Коментар
Коментар

„Нямало здравеопазване, нямало образование, нямало….“ няма и да има, докато най-нагло се източва бюджета. Ако си мислиш, че ще става по-добре си платен трол или просто наивник. Реалността е съвсем друга: 1. доктори няма или са в пенсионна възраст (сега се усеща в провинцията, въпрос на време е и в столицата) 2. учителите са събрани от кол и въже, често нямат елементарни качества за педагози 3. социалната система лежи на бюджета от години а нужната сума ще става все по-голяма (заедно с неданъкоплатците) 4. мега раздута и тромава администрация, пълна с послушни, некадърни но амбициозни калинки верни на партията. От… Виж още »

Кико
Кико

Уважаеми, не съм платен, а съм човек, който е много добре запознат с „работата“ на хотелиерите и ресторантьорите. Цялата работа е там, че голяма част от тях нямат и понятие от този бизнес и не са ефективни, съответно за да продължат икономическия си живот се налага да посягат на данъците. Тук идва въпроса трябва ли държавата да „дотира“ тези „предприемачи“. Вие как смятате?
Според мен за всички нас като потребители ще е добре да отпаднат неефективните, покриващи данъци.
Вие как мислите дали ако им намалят ДДС-то те ще намалят цените? Отговорът е НЕ. Ще си купят нова Г- класа.

Коментар
Коментар

„много добре запознат с „работата“ на хотелиерите и ресторантьорите“ ако имате някакви данни за умишлена дейност с цел осъществяване на престъпление то би трябвало да сезирате компетентните органи.
Според мен, без нужният контрол и със същото ниво на корупция ефекта ще е същият. За пореден път се симулира полезна дейност с някакви недомислици и се бърка в джоба на данъкоплатците.

Кико
Кико

Специално за хотелите, това е нужния контрол. СУПТО в комбинация с данните от ЕСТИ дава необходимата информация за контрол на НАП. Сега стана много трудно да се укриват средства. Нямам намерение да споря с Вас, очевидно сте предубеден и мнението Ви е повлияно по някакъв начин.

B.A.
B.A.

Фирмата в която бачкам е дъщерна на дружество в Европата. Има офиси в 21 държави в цял свят. Продажбите се отчитат чрез единен за всичките офиси продукт. В Бг този продукт не може да се ползва повече, защото за да е супто, трее да е одобрен от нап, а това нема как да стане, защото промените го правят негоден. Освен това не може да се купи местен, защото сегашния става паралелен, а паралелен е забранено да има (в н18). Неква пълна дивотия! И тия не са далеч от мисълта да се махнат от „земния рай“! В момента там сме 250… Виж още »

zle
zle

Каквото и да си говорим, нормален бизнесмен пари в БГ няма да прави. В БГ пари правят два вида бизнесмени: едните, които са с политиците и другите, които крадат и окриват. Ако имаш вървежен международен бизенс – няма да го въртиш от България. Ако пък има някакъв наистина доходоносен и легален бизнес в България, то големите корпорации веднага ще го глътнат. Горките български бизнесмени с бизнес в България.. Язък, язък.. Никъде не прокопсоха, освен в БГ, където пък никой друг не прокопса…

Мангалата
Мангалата

Това изобщо не е вярно. Аз лично знам няколко чужди бизнеса, които си откриха офиси тук, заради десятъка, щото при тях си данъците са по-големи. Е след Н18, може и да си бият чукалата.

zle
zle

И? Реваха ли в Калдата? Да си ги обират.

robinzon
robinzon

Така и не разбрах тази нардба какво е нопосилна.Да ясно е че е непосилна за тарикатите,но за друго не се сещам.

saentist
saentist

Селския магазин от горно-нанадолнище дет получава един път в седмицата хляб и работи с тефтер на длъжниците, получава държавен бонус от -1500 лева за софтуер който ще споделя като нап всичките му наличности на знайни и незнайни елементи.
Още по лошо че трябва да има и ток в работно време а има населени места дето той не е наличен, а касовите апарати до сега бяха на батерия.

Макарон
Макарон

Отговорили са ти смислено, въпреки ,че от коментара ти личи, че бъкел не разбираш. Работя в счетоводна кантора с голямо количество клиенти и виждам как се отразява то СУПТО и всичките малоумни наредби, и като цяло ГЕРБ-аджийското управление. Дори ние, счетоводителите, трябва да си сложим СУПТО, защото разбираш ли, правим продажби, издаваме фактури, а счетоводният ни софтуер има БЕЛЕЗИ на СУПТО, но не е. Ай честито на печелившите. Гробаджийте ще затвоят държавата, ще останат само мутрите и политиците, а често те са едни и същи лица. Другите хора масово, особено по-младите <40, обмислят път към терминалите, но не и обратно.… Виж още »