fbpx
13.2 C
София

Динозаврите не са изчезнали заради вулканични изригвания според ново проучване

Най-четени

Ако попитате повечето хора на улицата как динозаврите са изчезнали, той най-вероятно ще каже, че астероид ги е унищожил, но истината е малко по-сложна от това. На този етап добре знаем, че масивен астероид с ширина около 10 до 15 километра е ударил Земята преди около 66 милиона години. Дори знаем къде е ударил: кратерът Chicxulub, разположен на полуостров Юкатан в Мексико, е широк 150 километра. Доста трудно е да бъде пропуснат.

Но много учени все още се придържат към теорията, че масивен вулканичен хребет, разположен в Индия, е бил основният двигател на изчезването на живота на Земята от периода креда, тоест да е убил и динозаврите. Една вулканична активност, наречена Деканските капани, е в центъра на този дебат.

Знаем, че лавата е била изхвърляна от Деканските капани през периода, в който динозаврите са изчезнали, но не знаем точния момент на тези изригвания или дали въглеродният диоксид, изпуснат в атмосферата, е бил достатъчно значим, за да предизвика типа глобално затопляне в съответствие със събития на изчезване в миналото.

Досега.

Неотдавнашно проучване на мултиинституционален екип, ръководен от учени от Висшия център на градския университет в Ню Йорк, се опита да измери колко въглероден диоксид е бил освободен в атмосферата, надявайки се да разбере ролята на вулканите в петото масово измиране на видове в историята на Земята.

Резултатите? Вулканичните изригвания най-вероятно не са били важен двигател за изчезването на динозаврите.

„Нашият екип анализира бюджетите на CO2 за Деканските капани, които съвпаднаха със затоплящите атмосферата събития“, каза Андрес Ернандес Нава, доктор по медицина и студент в програмата за наука за Земята и околната среда на Graduate Center CUNY, „и установихме, че отделянето на въглерод от излизащата лава не би могло да причини това ниво на глобално затопляне.“

Екипът използва лазери и йонни лъчи за измерване на въглеродния диоксид на замразена магма, задържана в кристалите на Деканските капани от края на Креда и извърши моделиране на този климат в опит да тества въздействието на освобождаването на въглеродните емисии от Деканските капани върху повърхностните температури. Данните разкриват, че най-вероятно Деканските капани са допринесли за повишаване на температурата с около 3 градуса по Целзий. Значително, със сигурност, но най-вероятно недостатъчно, за да създаде пето масово измиране на видовете.

„Накратко, както казва 5-годишният ми син, когато питам кой е убил динозаврите: „Голяма скала ги е улучила“, казва Нава.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини