fbpx
2.9 C
София

Директорът на ФБР се тревожи как Китай използва потребителските данни на TikTok

Най-четени

„Китай промива мозъците на младежта“ може да не е просто любима теория на конспирацията

Говорейки пред Конгреса на Съединените щати, директорът на ФБР Кристофър Рей изрази „изключителна“ загриженост относно способността на Китай да „въоръжава“ данните, принадлежащи на американските потребители на TikTok.

В момента TikTok е една от най-популярните социални медийни платформи в света, позволяваща на потребителите да създават видеоклипове с кратка форма (приблизително 15 секунди) на всяка тема.

TikTok обаче е изграден и се притежава от ByteDance, китайска компания, и това е проблем за американските власти, особено като се има предвид контролът на китайското правителство върху данните, генерирани от местни компании. Съгласно китайския закон правителството може да принуди всяка компания да предаде всички данни, които съхранява на своите сървъри.

Проблемни API

Компанията се опита да успокои правителството на САЩ, като премести данните на потребителите към сървърите на Oracle, съхранявани в страната миналия юни, но доклад на BuzzFeed News публикуван скоро след това, се твърди, че всички тези данни все още са видими в Китай.

По време на изслушване в комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите Рей каза, че API-тата, които ByteDance вгражда в TikTok, представляват проблем за националната сигурност. Според него Пекин може да ги използва, за да „контролира събирането на данни от милиони потребители или да контролира алгоритъма за препоръки, който може да се използва за операции за влияние“.

С други думи, Китай може да се стреми да посее разделение, като влияе върху начина, по който потребителите на TikTok в САЩ гледат на определени събития и проблеми.

Социалните медийни компании не са непознати за операциите с инфлуенсъри. През 2014 г. Facebook започна да променя алгоритъма си, като да показва само определени видове публикации на своите потребители. Вследствие на това беше обвинен в манипулиране на емоционална основа.

Рей продължи да говори, че китайските компании могат да представляват сериозни рискове за сигурността.

„Te правят каквото китайското правителство иска да направи по отношение на споделянето на информация или да служат като инструмент на китайското правителство. Tова само по себе си е достатъчна причина да бъдем загрижени.“

Докато американските законодатели досега не са забранили, TikTok остава невероятно популярен, измествайки Facebook, Instagram и Twitter сред по-младите потребители и е малко вероятно те да се отдалечат от платформата, без да бъдат принудени да намерят алтернатива.

Говорителят на TikTok Брук Оберуетер каза пред The ​​Record, че не могат да коментират спецификата на дискусиите си с правителството на САЩ, но каза, че компанията е „уверена, че сме на път да удовлетворим напълно всички разумни опасения за националната сигурност на САЩ“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини