Дистанционната работа не е увеличила продажбите на таблети

2
215

Докато търсенето на лаптопи и настолни компютри нараства на фона на усилията на големите компании и работодатели да дадат възможност за служителите си за дистанционна работа по време на коронавирусната пандемия и извънредното положение в по-голямата част от света, продажбите на таблети в глобален мащаб продължават да се свиват.

Нови данни от анализаторската агенция IDC установяват, че макар да има кратък темп на растеж на продажбите на таблети от разразяването на епидемията, прекъсването на веригите за доставки, предизвикано от затварянето на производствените фабрики и поточните линии в Китай, има негативен краен резултат за предлагането на таблети.

Според IDC, доставките на таблети в Европа, Близкия изток и Африка (ЕMEA) са били 8,8 милиона броя за първото тримесечие на настоящата 2020 г., което е спад с 9,6 процента спрямо същото тримесечие за миналата 2019 г.

Непрекъснат спад на търсенето

Според данните за продажби на таблети за пазарния географски район EMEA за първото тримесечие на 2020, Samsung все още е лидер в сегмента с пазарен дял от над 24,5 процента, следван от Apple с 23,8 процента.

Huawei, Lenovo и Microsoft запълват първите пет места с пазарен дял в сектора от съответно 12,3%, 7,6% и 4%.

Анализ на тези цифри с данните за същия период на миналата година показва, че продажбите на таблети намаляват при Samsung, Apple и Huawei, които са трите най-големи производителя на този тип продукти в световен мащаб. Въпреки че пазарният дял на Apple бележи незначителен ръст за миналата година, свиването на общия пазарен дял означава, че американският технологичен гигант претърпява 9,3% спад в продажбите на таблети на годишна база. От първите пет най-големи производителя, само Microsoft и Lenovo регистрират известен ръст в продажбите като двете компании се радват както на увеличение на пазарния дял, така и на общите доставки и приходите от таблети, което ще рече, че и средната цена на този клас продукти се е повишила, но не особено значително.

IDC очаква, че икономическото въздействие от извънредното положение породено от коронавируса вероятно ще повлияе допълнително на продажбите на таблети през втората половина на тази година. Агенцията смята, че въпреки че дистанционната работа и обучение заемат все по-важна роля в живота с коронавируса, смартфоните с по-големи дисплеи продължават да изяждат от пазарния дял на таблетите, по напълно разбираеми и резонни причини.

Хелена Ферейра, изследователски анализатор от IDC отбеляза, че спирането на заводите в Китай предизвика смущения в производствени и логистичните вериги за доставки, което означава, че дори да имаше повишение в търсенето, то нямаше да може да бъде задоволено поради недостиг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари