fbpx
3 C
София

Дистанционната работа не се отразява добре на всички служители

Най-четени

В опит да разбере как хората реагират на новите условия за работа от дома вследствие на COVID-19, платформата за управление на ресурсите Pipefy публикува ново проучване със служители от средни и големи предприятия, което дава интересни резултати.

Основният извод е, че по време на отдалечената работа, въпреки че се наслаждават на повече допълнително време със семейството и по-голяма гъвкавост и комфорт при самата работа, повече от 40 процента от анкетираните съобщават, че страдат от намалено цялостно психично здраве и удовлетворение. Въпреки че това без съмнение не е породено от самата дистанционна работа, а от тежките условия на карантина и заплахата за здравето, в лицето на COVID-19, изглежда хората, които работят от вкъщи, се оплакват от повече проблеми за разлика от тези, които не са преминали към дистанционна форма на работа.

Една от основните цели на проведеното проучване е да се установи кои аспекти от новите условия на труд са най-добре оценени от служителите и кои са най-не харесваните. Следователно, по-заинтересованите компании могат да използват резултатите от проучването, за да подобрят удовлетворението и производителността сред своите служители, както и да открият проблемите, с които те се сблъскват за първи път при преминаването в такива различни условия на работа.

Разсеяност, напрежение и усещане за самота са сред основните оплаквания от респондентите, от които 63% казват, че се разсейват твърде лесно, а 36 на сто казват, че е трудно да направят баланс между личния и професионалния си живот по време на работата от вкъщи. Друго сериозно затруднение, според служителите се наблюдава от факта, че фирмите, за които работят, не са им предоставили ясни инструкции (60%) или трудно постигат нормата си работа, когато се намират у дома (54%), оставяйки работещите от вкъщи да се чувстват по-объркани, хаотични и затруднени. Бизнесът може да се справи с това, като подобри комуникацията между мениджмънта и служителите и инвестира в софтуер за управление на проекти като Jira и Asana.

Какво може да направи бизнеса?

Компаниите, които искат да повишат производителността при дистанционната работа, могат също така да използват технологии, които улесняват комуникацията между самите служители и насърчават спонтанните и непринудени разговори, били те и свързани с работата, което намалява цялостното усещане за самота и изолираност. Проучването подчертава „важността на процъфтяващата виртуална офис култура за поддържане на коефициента на удовлетворение на служителите и намаляване на чувството за изолация“.

И накрая, повечето от анкетираните (54%) смятат, че не е създадена реална инфраструктура за сътрудничество, докато изненадващо две трети съобщават, че не разполагат с подходящите инструменти за ефективна работа в екип. Това означава, че работодателите трябва да станат по-умели в предоставянето на онлайн софтуер за сътрудничество за работа от дома.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини