Големите данни все по-често се сравняват с нефта, понеже по подобен начин дават възможност на големите корпорации да натрупват своите капитали. Печалбите на IT гигантите са толкова големи, че те масово започнаха да поглъщат по-малките компании и да се превръщат в монополисти на пазара. ИИ ще даде на корпорациите още по-голяма власт и още повече възможности да се грижат за своите интереси. Ето защо те трябва спешно да бъдат национализирани.

Предложението е на британския политолог и експерт по цифрова икономика от Кралския колеж в Лондон Ник Срничек, който публикува вижданията си в The Guardian. В своята статия ученият отбеляза, че съвременните корпорации изграждат бизнеса си от потребителските данни и нищо не произвеждат в традиционния смисъл на това понятие. Google, Facebook, Amazon и Uber работят като платформи – те свързват потребителите с рекламодателите и разработчиците, водачите с пътниците, купувачите с продавачите.

Платформите привличат максимален брой потребители и подтикват другите да се регистрират в интернет услугите, понеже „те се ползват от всички“. Именно това помага на IT корпорациите да преживеят вътрешните си кризи, скандали и пиар провали, и в същото време ги прави неуязвими за конкуренцията, която няма толкова ресурси.

Политологът отбелязва, че IT корпорациите започнаха да овладяват нови територии – Google и Facebook оказват огромно влияние на журналистиката, а Amazon излиза от онлайн ритейла в офлайн, но със своите си правила.

В същото време IT гигантите непрекъснато закупуват стартъпи, особено в областта на ИИ, създават нови бизнес разклонения, които дават възможност за събирането на още повече потребителски данни. А изкуственият интелект ефективно допълва този модел. „Обилието от данни помага в усъвършенстването на ИИ, който от своя страна подобрява услугите и привлича още повече потребители“.

Ученият счита, че никакви регулационни правила и норми вече не могат да помогнат в контролирането на корпорация, въоръжена с изкуствен интелект. Единственото разрешение на проблема според политолога, е национализацията.

Някои държави вече започнаха да се борят с информационния монополизъм. Така например, Южна Корея разработи правила за пазарен обмен на информацията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Големия ви брат
Големия ви брат
4 години

Британски политолог, а комунист, ебаси говедото! Нали уж на Запад беха демократи бе, алооу, сдс-то, къде сте мишки? Що излъгахте?

Кольо
Кольо
Отговор на  Големия ви брат
4 години

Не знам кое е по-добре, политиците в лицето на държавата, да мислят вместо теб, или тази дейност да се монополизира от Гугъл. Поне според мен е твърде зле и в двата случая и единственият добър вариант е, ти да се научиш да мислиш самостоятелно.

Големия ви брат
Големия ви брат
Отговор на  Кольо
4 години

Бате, теб кефят ли те политиците в България? Би ли дал на бате Бойко и брачед му Лютви Местан да решават вместо Гугъл?

Илиян
Илиян
Отговор на  Големия ви брат
4 години

Ако ще работят в интерес на Земята, защо не? По-добре от сегашните световни лидери, които трупат ядрени глави и се заплашват, че ако стане нещо натискат копчето и всички си отиваме.
А в България, политика няма, само мутри, пияници, които крадат повече от циганите!

Кольо
Кольо
Отговор на  Големия ви брат
4 години

Гледам, че са ти се накефили няколко от тези, които съм описал като нещо като стадо от мърши, без възможност за самостоятелно мислене, и поради това наивни до смърт и лесно манипулируеми, щот си използвал големият всеизвестен трик, е всеизвестен на хората които са в състояние да мислят, да посочиш тези които са най-малко долюбвани, като антитеза за Гугъл.
Истина Ви казвам, Гугъл може да бъде не по-малко зло от всичките ни омразни политици, не само в България, ами и по целият свят.

Големия ви брат
Големия ви брат
Отговор на  Кольо
4 години

Google е 100 пъти по-добре, не, всъщност е 10000 пъти по-добре от бате Бойко и брачед му Местан. Тия двамата са дъното на Българската политика.

Пенчо
Пенчо
Отговор на  Големия ви брат
4 години

@Големия ви брат, тая лъжа с Местан не минава вече. Всички разбраха че е от ваще. Само Бойко не е правил коалиция с него а дори Атака направи.

Големия ви брат
Големия ви брат
Отговор на  Пенчо
4 години

И кои сме ние, я ми подскажи, че не можем да се сетим? Я в никоя партия не членувам.

Един от малкото
Един от малкото
Отговор на  Пенчо
4 години

Няма нужда от официална коалиция след като го подкрепят при нужда. Или късопаметните забравиха вече? Сляпо доверие, къса памет, овчедушие, глупост, това са качествата на болшинството днешни българи на които „политиците“ ни разчитат! Не сме си извоювали сами свободата от турско робство помагаха руснаци, сърби, румънци. Комунизма не дойде с мнозинство а с преврат на няколко групи партизани и бе наложен с клане, затвор и принудителен труд. Болшинството се скри и после приветства своите „спасители“ и в двата случая. Перфектната диктатура иска да знае къде си, какво правиш, какво говориш, какво мислиш, склонен ли си да се противопоставиш на режима.… Виж още »

click
click
4 години

Така е при демоКРАДЦИя – некадърници национализират.

Големия ви брат
Големия ви брат
Отговор на  click
4 години

Щерка му ще ми национализира дедовия. Поредната църковна мишка дето завижда на богатите.

бла-бла
бла-бла
Отговор на  click
4 години

Така е при комунизЪма бе! Какво се правиш на тъп? На комунистите ви дай само да национализирате и крадете.

241
241
4 години

политици
МИСЛЯТ
че ще скрият зад ИИ
за още кражби.

т.е.
skynet ИИ и сем.терминатори ще са едно БЛАГО.

241
241
4 години

ИИ срещу чиновници

Германия ( социална държава в Европа)
до 2040 г. общата сума на всички осигурителни плащания
за ЧИНОВНИЦИте ще достигне 2 трлн. евро – 
и тази сума НЕ е предвидена в нито един бюджет досега. 

аха
аха
4 години

Ако ще става така да не забравят и банките, защото те практически правят същото(посредничат на хората и въртят виртуално огромни суми)