Днес е националният ден „Махни ме от приятели“ 2019

0
1884

Днес има празник за почти всичко – дори ден за орязване и разчистване на колекцията ви от приятели в социалните мрежи. Тази Неделя е националният ден за разваляне на приятелство във Facebook, която кампанията беше стартирана през 2010 г. от водещият на късното американско телевизионно шоу Джими Кимел.

Свиването на социалният ви кръг има редица ползи, според Натали Пенингтън, професор по комуникации в Университета в Невада, Лас Вегас, чиято дисертация, цитирана в издание на университета, се фокусира върху ефектите върху комуникацията и приятелските ни отношения от страна на социалните мрежи.

Социалните мрежи ни дават много възможности – да се свържем отново със стари познати, изгубени роднини или добре забравени приятели от ученическите години, но според редица експерти те изменят значително начинът, по който гледаме на приятелите си, встъпваме в нови взаимоотношения и подхождаме към приятелската близост и интимност.

„Едно от най-големите преимущества на социалните мрежи е увеличаването на личната ни аудитория – обикновено много от нас са следвани в социалните мрежи от хора, които дори не познават, но въпреки това, дори да не разменяте текстови съобщения с тях, вие комуникирате по символичен начин – често публикуваме връзки, снимки или послания, които ги интересуват, харесват им се, биват споделяни, а ние от своя страна правим същото и с тяхното съдържание“, каза Пенингтън в имейл.

Средностатистическият човек не може да поддържа реална комуникация със стотиците си и дори хиляди приятели, които често по неволя има в социалните мрежи. Технически, според последните психологични изследвания, мозъкът ни има капацитет на комуникацията от 150 души – не можем да обменяме реални комуникативни интеракции с повече от 150 души в живота си, а когато в него влезе някой нов, то тогава някой друг бива изхвърлян от кръга. Най-близките ни и интимни приятели не могат да бъдат повече от 5. Данните идват от проучване от Катедрата по Психология на университета в Оксфорд.

Но как решаваме кога и с кого да имаме приятелски отношения, било то само и в социалните мрежи?

Според Пенингтън, общуването и социализацията ни непрекъснато си създават нови модели и понякога се получават наистина интересни феномени – винаги, когато стъпим на ново място – нов град, нова работа или дори нова страна, ние започваме да се адаптираме по изцяло нов начин, който не наподобява нито една друга адаптация, която сме преживели в живота си преди това.

Освен това е добре известно, че социалната мрежа има ограничение от максимален брой приятели 5000. За някои цифрата може да се струва колосална, но за всеки човек с широк кръг от дейности, особено ако е обществено популярна личност, тази стойност може да бъде ограничаваща. За това, възползвайте се от днешния повод да се разделите със стари виртуални приятели, с които вече нямате общ интерес.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за