Днес се отбелязва Денят на свободата на словото в Интернет

1
36

На 12 март се отбелязва Денят на свободата на словото в Интернет.

За да привлече вниманието на обществеността към проблемите на свободния достъп до Глобалната мрежа по целия свят, международната организация „Репортери без граници“ под егидата на ЮНЕСКО е отбелязала за първи път днешната дата през 2008 година.

Ежегодно организацията публикува собствен списък на „врагове на Интернет“ (Internet Enemies). В тазгодишния списък като враг на Интернет е посочена и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

В първия Ден на свободата на словото в Интернет на 12 март 2008 година „Репортери без граници“ поканили потребителите да посетят сайта на организацията, за да изразят протест срещу цензурата, с която злоупотребяват някои правителства, и да поискат повече права за потребителите на Интернет. Тогава „Репортери без граници“ призовали към участие в кампанията в девет страни – Бирма, Китай, Северна Корея, Куба, Египет, Еритрея, Тунис, Туркменистан и Виетнам.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

Айде всички модератори да си вземете почивка днеска ! и такова нещо като свобода няма, всичко зависи от гледната точка на говорещия.Пълната свобода е хаотична.И днешния празник е фарс , защото ако имаше свобода на словото , то поне днес всеки би трябвало да има информация до всичко , но знаем че не е така и няма и да бъде.