Днес трябва да се състои изстрелването на Starship на голяма височина

7
770

Поредният прототип на космическия кораб Starship на SpaceX трябва да бъде изстрелян днес във времевия прозорец от 17:00 до 1:00 часа наше време. Директното предаване започва след около 60 минути.

Това е първото изстрелване на кораба Starship на голяма височина. Досега бяха осъществени два теста с максимална височина на полета 150 метра с леко изместване настрани, както и три издигания във въздуха на малките прототипи Starhopper но височина 1, 20 и 150 метра. Събраните при тези тестове данни вече са достатъчни за изстрелването на нов по-голям прототип на Starship на голяма височина.

Новият прототип носи името SN8 и по него за първи път виждаме клапи, обтекател и топлинен щит плюс три двигателя Raptor. В досегашните прототипи се използваше само един ракетен двигател. По времето на този тест прототипът SN8 трябва да се издигне на височина около 12,5 километра, след което двигателите ще бъдат изключени, ще започне аеродинамично забавяне, повторно стартиране на единия двигател за изправяне на космическия кораб във вертикално положение, след което ще бъдат задействани и другите двигатели за извършването на меко кацане на SN8. Прототипът е пълен с най-разнообразна апаратура и ще играе ролята на своеобразна лаборатория за измерване, запис и наблюдаване на полета. Ако настъпи аварийна ситуация ще бъдат използвани дубльорите SN9 и SN10.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари