Днес честваме рожденият ден на световната енциклопедия — Уикипедия

0
401

Уикипедия е добре известна енциклопедия, която е универсална и най-разпространената в интернет. Wikipedia днес на 15,01,2018 година навършва 17 години от създаването си през 15 януари 2001 година.

Тя е призната за най-пълната и четена от всички енциклопедии, съществували някога в интернет пространството. Включена е в списъка на десетте най-посещавани уеб-сайта в целия свят. Изключителното тук е, че информацията от тази енциклопедия се превежда на няколко езика, като това се прави от доброволци.

Всеки потребител на мрежата може да се възползва от сайта на Уикипедия. Ако забележите грешка в него или недостатъчен обем от информация, можете просто да редактирате текста и да направите промени в сайта. По този начин, данните непрекъснато се актуализират и новите статии се допълват, а дяловете се увеличават. Това оказва пряко влияние върху развитието на източника като цяло.

Създателите на Wikipedia са Джими Уелс и Лари Сенгер. Трябва да се отбележи, че тази енциклопедия не е първоизточник. Така, че ако в нея се посочва някакъв факт, то тогава трябва да има и линк към действащ източник. В противен случаи, статията няма да се допуска до публикуване.

Към този момент, в Уикипедия има повече от един милион статии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари