След няколко часа космическата компания на Илън Мъск ще изстреля в космоса още една ракета Falcon 9.

Ракетата трябва да изведе в орбита около Земята сателита FORMOSAT-5, предназначен за изследване на нашата планета за целите на тайванската национална космическа организация. След извеждането на космическия апарат в космоса, ракетата трябва да осъществи меко кацане върху плаващата платформа JRTI на SpaceX в Тихия океан.

Изстрелването ще бъде осъществено от базата Ванденберг в Калифорния. От началото на тази година до днес SpaceX има 11 успешни мисии. Мъск вече започна повторното използване на своите ракети и по този начин значително намали разходите на космическите мисии.

Сателитът FORMOSAT-5 е първият космически апарат, изцяло проектиран и сглобен в Тайван от NSPO (National Space Organization) и ще снима Земята, ще помага в предсказването на природните катаклизми, ще анализира околната среда и други.

Теглото на сателита е 475 килограма и е най-лекият товар, извеждан от SpaceX в космоса. Основното е телескопът с възможност за монохромни снимки с резолюция 2 метра и цветни с резолюция 4 метра.

Стартовият космически прозорец е с продължителност 42 минути и ще се просъществува в периода 21:51 – 22:33 часа. Изстрелването на Falcon 9 ще бъде показвано директно в YouTube.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари