Днешният „doodle“ на Google отдава чест на Джордж Бул

1
114


Google, чието търсене разчита на фундаменталните проучвания на британския математик от XIX в. Джордж Бул, реши да отдаде чест на гения на известния учен с днешния „дудъл“, ознаменуващ 200 години от рождението му, които се навършват днес, на втори нооември. Петте букви от името на Google се осветяват по законите на логическата рамка, стояща в основата им, като второто „g“ активира останалите букви в различни моменти. Простата логика на Бул стои в основата не само на търсачката на Google, но е в основата на дигиталната революция въобще.

Кой е бил Джордж Бул?

Бул е самоук математик, подобно на много други известни учени, между които Майкъл Фарадей и Грегор Мендел. Логиката на Бул, част от т.нар. „булева алгебра“ прилага към всички променливи определението за „грешни“ или „верни“ и стои зад стойностите на нулата и единицата, които са в основите на модерните компютърни технологии.

Бул се ражда в Линкълншайър преди 200 години. На него му се налага да напусне училището, заради финансовите затруднения на семейството му, но това не го отказва от търсенето на знания и самоусъвършенстване, като впоследствие той не само, че става учител, но и основава свое собствено училище. Първият му труд излиза, когато е едва на 24 години – „Изследване над торията за аналитическите трансформации“, появил се на страниците на Cambridge Mathematical Journal. Шест години по-късно, Бул публикува книга, която въвежда символна логика, в която обектите са представени под формата на математически символи. Въпросната книга – „Изследване над законите на законите на мисленето“ – събира в едно логиката и алгебрата. Според думите на друг известен учен, Бъртранд Ръсел, книгата на Бул е „труд, в който може да се открие чистата математика“.

Бул е първият професор по математика в „Куинс Колидж“ в Корк, Ирландия, който няма диплома за покрита академична дисциплина по предмет. Основните му търсения са в областта на математиката на вероятностите, като според думите му човешката логика може да бъде обяснена изцяло с помощта на математиката и логиката. Бул умира едва на 49 години след прекарана пневмония, която си причинява, след като мокър от навалял го дъжд преподава лекции на учениците си в продължение на часове. Според слух, жена му, вярвайки, че лекарството за болестта трябва да наподобява причината за заболяването, обляла леглото на Бул с кофи с вода, което довело и до скоропостижната му смърт. Не е сигурно, дали булевата логика се разпростира и върху женската логика, но вероятно, ако слухът за смъртта му е верен, може да открием отговор на този въпрос.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stoyanps
stoyanps

Цитат:


лекарството за болестта трябва да наподобява причината за заболяването


Това е основният принцип на хомеопатията. Тъжното е, че след толкова години дори още повече хора вярват в „лечебната и сила“.