Дни след поредната катастрофа, Tesla Model 3 получи отличие за спирачен път.
По-рано този месец Consumer Reports избра да не препоръчва Model 3 на Tesla поради няколко фактора, макар и най-вече поради дългия спирачен път от 100 до 0 км/ч. Докато Tesla твърди, че колата може да спре за 40 метра, Consumer Reports не откри, че това е така. При тестовете Model 3 по-често спира на 46 метра, по-голямо разстояние от това, което се изисква от Ford F-150.

Първоначално Tesla каза, че несъответствието може да се дължи на фактори като температурата, повърхността на пътя и поведението в миналото, но по-късно изпълнителният директор Илон Мъск посочи, че проблемът с спирачките може да бъде коригиран с актуализация на фърмуера. Потребителската организация се съгласи да тества отново Model 3 след подобна актуализация и днес публикацията обяви, че спирачките на автомобила са издържали своя тест, а Model 3 получи своята препоръка.

След актуализацията Consumer Reports установи, че Model 3 постоянно е спирал за 40 метра, а подобренията на спирачките позволяват цялостният резултат на автомобила да е достатъчно висок, за да събере препоръка.

„Бил съм в Consumer Reports 19 години и съм изпробвал повече от 1000 коли“, казва Джейк Фишър, директор на автотестовете за Consumer Reports, „И никога не съм виждал кола, която да подобри представянето си с актуализация по въздуха.“

Tesla каза пред Consumer Reports, че софтуерът е променен, за да се адаптира към промените в употребата и различните условия на околната среда.

Изданието имаше и други проблеми с Model 3, включително шума от вятъра, твърдото качество на возенето и интерфейса на сензорния екран. В интервю за Consumer Reports, Мъск каза, че Model 3 вече има различни стъкла, които намаляват шума от вятъра, както и нови амортисьори, които трябва да облекчат твърдото окачване. Освен това компанията променя някои от контролите на автомобила, така че потребителите да не трябва винаги да минават през сензорен екран по време на шофиране.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
11 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Така ако продължават подобренията, след 10 години от теслата може и да издялат автомобил.

TGR
TGR

Кольо, ти май си голям противник на Тесла и електрическите автомобили като цяло. Май не знаеш как работи като цяло автомобилната индустрия. Тесла сменили амортисьорите и стъклата. Ми сменили са доставчика голяма работа. Видяли са хората, че могат да подобрят нещо и го правят а не остават нещата да си „вървят така“ както други производители. Ти си на ясно предполагам, че един автомобил и един модел в частност, който се произвежда примерно 5 години няма същите части 1-вата и 5-тата година излезнали от конвеира. То не са различни спирачки, един и същи двигател като кубатура и коне ама от различни… Виж още »

pix3l
pix3l

Бай Кольо, не е като москвича викаш, а? 😀

Незнайко
Незнайко

Кольо май е добре, да си смениш името на Трольо
Де що статийка има в тоя сайт, Трольо е там с компетентно мнение и бърз ум.

Dave
Dave

Много си прост бе коле? Да не си арабин с чалма че така защитаваш петролните печки?

SLAYER
SLAYER

И най-добрите машини се провалят, когато попаднат в ръцете на идиоти (това относно „поредната катастрофа“ в заглавието). Ще свикнем да си ъпдейтваме и автомобилите, както всичко останало. Не можем да спрем Земята да се върти, колкото и да им се иска на някои хора.

ail
ail

Софтуерната сигурност става още по-важна, защото някой ако им пробие системата може да убие хиляди хора „по въздуха“ без да е доближавал колите и вместо да спира – да ускорява. Донякъде е плашещо, но прогреса иска жертви. Времето ще покаже, но нито една технология не се е появила идеална и поне Тесла се учат от грешките си и се вслушват в градивната критика.

Кольо
Кольо

Съгласен ли си, ти да си от жертвите на прогреса?

ail
ail

Ами съгласен – несъгласен, като си караш старата кошница и те срещне една такава хакната и те нацепи челно какво да направиш? Ако влезем и малко в конспиративните теории много неудобни хора може да си заминат при „неизяснени обстоятелства“.

assa
assa

Имаш ли си на представа как работи системата на тесла?

ail
ail

Нямам. Просто изказвам моите опасения, дано са неоснователни и да са се подсигурили да не се случват такива неща.

ERR
ERR

Американците почити успяха да хакнат ядрена централа вие за някаква кола се притеснявате … Няма перфектна защита вярно и няма как да сте сигурни че сте защитени дори в момента. Риска от това да те блъсне хакнат автомобил на тесла е стотици хиляди пъти по малък от това да те удари някой Български идиот който си мисли че може да кара с 10-15 годишна таратайка.
АИ-то на тесла е много по сигурно от 50% от любителите шофьори в България 🙂

Христо
Христо

Интересно… Пратили ъпдейт, за да се адаптира спирачната система към условията по време на теста. Ето, поредното доказателство, чеб VW са много по-напред – не им се е наложило да пращат нещо, защото вече са имали заложен алгоритъм за адаптиране, хаха. Много яко! Какво ме грее ъпдейт, пратен пост фактум, ако вече съм се издрънчал някъде!? Интук не опира до електрически срещу ДВГ автомобили – ходова част и спирачки са си едно и също.

Dave
Dave

Не по време на теста а като цяло бе балък. И освен това Тесла е единствената компания която оправя колите от разстояние не за първи път, докато ти с твоята кола чак като умрат няколко хиляди човека ще кажат че има рекол и който чуе за него ще си закара колата на серзив и ще плати добра сума да му отстранят фабричния проблем понеже е извън гаранция.

Христо
Христо

Балъкът си ти, защото се пишеш с измислено име. Също си два пъти балък, защото ако има рекол дефекта се отстранява безплатно, дори и извън гаранционно. Такъв беше отстранен на шест годишният ми Хюндай (година след изтичане на гаранцията) и на 15 годишната Тойота на жена ми.