fbpx
-0.5 C
София

ДНК, която е била замразена в продължение на 2 милиона години, бе успешно секвенирана

Най-четени

След осемгодишни усилия за извличане на ДНК от замръзналата вътрешност на Гренландия изследователите твърдят, че са успели да секвенират генни фрагменти от древни риби, растения и дори мастодонт, живял преди 2 милиона години.

Това е най-старата ДНК, която някога е била възстановена някога.

Генетичен материал, оставен от десетки видове и отмит в седиментните слоеве преди много време, датира от когато Гренландия е била много по-топла от днес. Обрисува картина на епоха, когато Гренландия е била покрита с цъфтящи растения и памукови дървета. 

Това може да бъде ключ към това как екосистемите са се адаптирали към по-топлия климат в миналото.

Може да покаже къде и как да редактираме гените на някой вид, за да го направим по-устойчив. Древната ДНК може да предостави „пътна карта“, която да помогне на растителните видове да се адаптират към климата, който се затопля много бързо.

Разкритата горска екосистема включва цъфтящи растения и дървета. Видове, които понастоящем отсъстват от района, където не живее нищо особено, освен лишеи и някои мускусни волове.

Това е екосистема, която няма съвременен аналог. Тя е смесица между арктически видове и видове от умерения пояс. Това е климат, подобен на този, с който очакваме да се сблъскаме на Земята поради глобалното затопляне, и ни дава известна представа как природата може да реагира на повишаването на температурите.

Пише в проучването, публикувано в списание Nature.

Датският екип казва, че намерената от тях ДНК се е запазила благодарение на температурите на замръзване. Както и защото е била свързана с глина и кварц, което също забавя процеса на разграждане.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини