Добавка за Firefox добавяла копач на Monero

2
1345

Bleeping Computer алармира за появата на приставка за Firefox, която освен представянето на нежелана реклама и други подобни дейности, използва системата за добив на цифровата валута Monero.

Приставката не се предлага от официалния магазин за допълнения към браузъра, а идва от сайт, който подлъгва потребителя, че Firefox трябва да бъде обновен ръчно. Така, при инсталирането на въпросното обновление се инсталира и копача за цифровата валута. Името на разширението е Image Previewer. След инсталирането му, пред потребителя биват представени нежелани реклами и изскачащи прозорци, което носи печалба на авторите на кампанията. Заедно с това, отделен скрипт добавя и споменатият криптокопач, който започва своята работа.

„Докато „копае“, миньорът използва до 50% от централния процесор на компютъра. Това принуждава процесорът да работи при висок интензитет за дълъг период от врме, което може да доведе до съкращаване на жизнения цикъл на хардуера“, пишат от медията.

Освен съветът никога да не инсталирате добавка за браузъра, която не идва от магазина на Firefox, Лорънс Абрамс препоръчва да инсталирате и адекватно антивирусно решение, което ще засече скриптове, свързани с CoinHive или други подобни услуги за копаене на криптомонети или да изтеглите и включите за блокиране известни адреси на подобни услуги, използвайки CoinBlockerLists.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари