Добив на биткойни с компютър от програмата Аполо: 10,3 секунди на хеш

3
2735
Аполо

Специалистът, програмист и фен на стара, но интересна изчислителна техника Кен Шириф (Ken Shirriff) възстанови бордовия управляващ компютър от програмата „Аполо“ (AGC) и пробва да извършва добив на криптовалута с негова помощ. Това е именно компютърът управлявал командния и лунния модул по време на мисията с полет и кацане на Луната.

Кен Шириф сподели в свoя блог, че е успял да намери единствения работещ AGC и е подбрал за него подходящ дисплей, понеже не могъл да намери оригиналния. Както обикновено, Кен опита да използва новата придобивка за добив на криптовалута.

„Опитът за добив на биткойни с помощта на AGC се оказа безсмислен. Обработването на алгоритъма за хеширане на биткойни, написан на асемблер за този 15-битов компютър от 60-те години се оказа сложна задача, но успях да го накарам да работи“ – пише Кен.

Той подчерта, че AGC изобщо не може да се конкурира с по-съвременните методи за добив на криптовалута. Освен това, той не може да изчисли дори и един блок.

AGC има нужда от 5,15 секунди за изчисляването на един SHA-256 хеш. Тъй като биткойнът използва двоен хеш, скоростта на хеширане на първата криптовалута е 10,3 секунди на хеш. Този компютър има нужда от милиарди пъти повече време от възрастта на Вселената, за да получи успешно един единствен блок. За сравнение, USB майнърът на GekkoScience с цена под $70, изчислява 130 милиарда хеша в секунда.

Шириф специално отбелязва, че това съвсем не е неговият първи опит за нестандартен добив на биткойни. Преди време той стана известен с това, че се опита да получава главната криптовалута с помощта на лист и молив. Хешрейтът в този случай бе 0,67 хеша в ден. Друг интересен експеримент бе използването на компютър на IBM от началото на 60-те години, работещ с перфокарти, който осигури скорост на хеширане от 80 секунди на хеш. Най-бързият добив на криптовалута с подобна техника Кен Шириф успя да получи с помощта на Xerox Alto от 1973 година, който достигна 1,5 хеша в секунда.

В същото време, тези дни хешрейтът на биткойна обнови абсолютния максимум и постави рекорд. BTC хешрейтът превиши нивото от 74,5 екзахеша (1 екзахеш е равен на квинтилион хеша) в секунда. Това виско изчислително ниво не оказва пряко влияние на цената на основната криптовалута. През изтеклите седем дни тя поскъпна с 3,61%, а през изтеклото денонощие – с около 2%.

По-точно, уеб сайтът CoinDesk, който извършва непрекъснат мониторинг на курсовете криптовалутите в различните борси показва, че към настоящия момент цената на основната криптовалута е на ниво $12 951,07 с ръст за изтеклото денонощие 1,83%. Положителният тренд в ръста на цената на биткойна продължава.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Martina
Martina

:O :O :O

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Жалко 🙄 , точно мислех да пусна и мойта машина ама виждам 🕵, че до краят на Вселената ще изчисли 0,5 ВТС … 😀 .

Dave
Dave

То затова сега се копаят други валути които още са лесни и само се обръщат в койни после.