Доброслав Димитров, Империя Онлайн: Страстта е ключа към това да не загубиш интерес към това, което правиш

3
1215

Срещнахме се с Доброслав Димитров, съосновател и главен изпълнителен директор на българското студио „Империя онлайн“ и председател на БАСКОМ, малко след участието му в дискусия, посветена на българската game dev индустрия, част от старта на Сезон 2 на networking събитието за създатели на игри – Game Dev Summit, и броени дни след като шведската компания Stillfront Group обяви, че е закупила 100% от компанията.

Доброслав ни разказа за предизвикателствата пред гейм студиата, последните проекти на “Империя Онлайн”, академията за програмисти “ИТ Таланти” и страстта му към създаването и играенето на игри.

Здравей! Би ли се представил за нашите читатели, които по някаква случайност не са чували за Imperia Online?

Сериен предприемач, запален гейм дизайнер, лектор, ентусиаст на тема космонавтика и настоящ изпълнителен директор на „Империя Онлайн“. Имам степен по финанси от Университета в Централна Оклахома в САЩ. В последното десетилетие съм:

  • Съосновал „Империя Онлайн“ – българска компания за разработка и разпространение на игри с повече от 45 милиона регистрирани потребители.
  • Съосновал „Ъпнетикс“ – едно от най-големите аутсорсинг студия за мобилни приложения в Югозападна Европа.
  • Съосновал „ИТ Таланти“ – единствената академия за безплатно обучение на разработчици, над 98% от които се реализират в повече от 80 партньорски IT компании.
  • Ментор на стартиращи проекти в LAUNCHub.
  • Председател на BASSCOM.
  • Лектор на много международни конференции и семинари.
Колко човека наброява екипа ви в момента?

56

Компанията е повече от 13 години на пазара, как успяваш да не загубиш интерес към това, което правиш? Пазиш ли тази още онази страст от началото на твоята кариера?

Да, именно в страстта е разковничето. Със същия ентусиазъм следя за резултатите след някое нововъведение в геймплея на новата версия на Imperial Hero и то не сам, а с целия екип. Те са такива ентусиасти, че идват доброволно да работят и уикендите – това ме зарежда толкова много години.

Имате играчи от на 190 държави и над 45 млн. активни потребители, как успявате да се справите с толкова много пазари и такова разнообразие от култури?

С локални партньори. Разчитаме на техния професионализъм и опит какво се предпочита в конкретната държава – от музика и цветове до тънкости в геймплея.

Кои са най-интересните проекти, по които работите в момента? Разкажи ни повече за последните ви игри?

Работим по много интересна модификация на Белот за арабския свят. Game of Emperors пък се откроява като доста предпочитана стратегия в много портали, вярвам скоро и на мобилно.

Имате безплатна школа за програмисти – как се развива тази част вашата дейност и колко от завършилите “ИТ Таланти” се завръщат, за да работят в компанията?

“ИТ Таланти” е уникална възможност за всички с интерес към програмирането. За наша радост 98% от завършилите си намират работа, а ние наемем в компаниите си между 10 и 15 човека от всеки камп.

Какви са проблемите на game dev индустрията?

Неравнопоставеността в достъпа до трафик от различни райони. Някои компании получават играчи на по-добри условия, но вярвам, че с тенденцията към сливане и придобиване на все повече компании в бранша това ще се нормализира. Самите ние избрахме стратегията да станем част от най-голямата европейска група на независими студиа.

Отскоро си председател на БАСКОМ? Ще ни споделиш ли повече за тази своя роля?

Изключително много има да се прави и постига в ИТ индустрията у нас, затова и тази ми роля е от голяма важност за мен. Смятам, че тепърва ще ставаме по-организирани и ще виждаме ползата от подобен род асоциации като нетуъркинг и нови партньорства, лобиране за определени права и т.н.

Ако не работеше в Империя онлайн – с какво щеше да се занимаваш?

Космонавтика! И сега се опитвам да дам своя принос, подкрепяйки начинанията на Райчо Райчев.

Продължаваш ли да играеш игри?

Да, то си е част от ежедневието ми, но вече повече мобилни заглавия.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари