Договорът за „Тракия“ предвижда оптичен кабел под магистралата

0
26

Депутати от ДСБ възмутени от поскъпването на телефоните

В проектодоговора за концесиониране на автомагистрала „Тракия“ е заложена една скрита, втора концесия, която ще ощети изключително много държавата. Това заяви във Варна през уикенда депутатът от партия Демократи за силна България Иван Иванов.
Според него в проектодоговора има клауза, че концесионерът ще има право да положи оптичен кабел под трасето на магистралата от Бургас до Калотина. Това според Иванов ще ощети сериозно държавата, тъй като така концесионерът ще се превърне в един от най-сериозните телекоми или поне в компания, притежаваща една от най-мощните преносни възможности за телефония и Интернет. По този повод Иванов е отправил питане в парламента до строителния министър Валентин Церовски.
Концесионерът е избраният без търг консорциум между българските държавни фирми „Автомагистрали“ и „Техноекспорстрой“ и португалските „Лена“, МСФ и Сомаг.
Експерти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) коментираха вчера, че по принцип върху изграждането на телекомуникационна инфраструктура у нас вече няма монопол. Благой Димитров от същата партия заяви във Варна, че ДСБ настоява в правителствената секторна политика по далекосъобщенията да бъде отбелязан праг за цената на телефонните разговори, който да е общодостъпен. Според експертите от КРС обаче това не е необходимо. Причината е, че въвеждащото се от 1 април поскъпване на градските разговори с 21% е последното ребалансиране на цените. Всички по-нататъшни изменения ще се дължат само на различните нови тарифи и абонаментни планове, без обаче средната цена на разговорите да се увеличава или намалява.

Източник: “СЕГА“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари