Догонвайки SpaceX: Amazon подаде заявка за извеждането в космоса на 3236 интернет сателита

4
667

Компанията Amazon поиска разрешение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) разрешение за разгръщането на сателитната мрежа Kuiper за предоставянето на достъп до интернет.

Орбиталната групировка Kuiper (Койпер) ще осигурява широколентов достъп до интернет с помощта на комуникационни сателити. В заявката до FCC се казва, че компанията възнамерява да да изведе в космоса 3236 космически апарата, които ще бъдат изведени в орбити на височина от 590 до 630 километра. Сателитите трябва да бъдат изстреляни на пет етапа, като при разгръщането на първите 578 космически апарата, Amazon вече може да започне да представя широколентова връзка до Глобалната мрежа.

В заявката се казва още, че благодарение на системата Kuiper, свързването с интернет ще стане възможно на практика от всяка точка на Земята с изключение на Аляска. По този начин ще бъде осигурен стабилен и бърз достъп до уеб пространството и в труднодостъпните райони и селските местности. Ще бъде осигурена интернет връзка и за пътуващите в океаните морски съдове.

Не се обявява датата на изстрелването на сателитите Kuiper. Няма информация и за дизайна на тези космически апарати. Известно е само, че ще използват антени с фазирана решетка и че ще се използва стандартната за сателитната връзка честота от Ка диапазона – от 26,5 до 40 GHz. Сателитите на Джеф Безос са проектирани за 10 години работа. След това ще бъде подадена команда за тяхното спускане и те ще изгорят в атмосферата на Земята, без да замърсяват околоземното пространство.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

колко много излишен космически боклук

bla bla
bla bla

Ти прочете ли статията бе Коле?

Кольо
Кольо

Достатъчно е заглавието, боклука си е боклук и застрашава истински важните космически мисии. Колкото е повече, толкова е по-опасно. Не им се харчи за направата и извеждането на големи геостационарни спътници. С три такива се покрива напълно цялата населена земна повърхност, но са по-скъпи от целият рояк от хиляди минисателити. Това че след 10 години ще ги изгорят, значи ли че трябва пилотираните мисии да стоят приземени, щото това е изгодният вариант за Амазон и Мъск. Въпреки че и двамата уж се гласят за действия по космическият туризъм.

alfabg
alfabg

Само не разбирам едно – тази американска комисия FCC, с какво право ще разрешава изстрелването и разполагането на сателити извън територията на САЩ?? Земята не е Америка, та да се разпореждат за територии над др. държави. Околоземната орбита е „ничия земя“ и никоя държава няма абсолютни права там!